Илияна Йотова призова ЕК да защити българите

  "Правото на нас, българските граждани, да живеем и работим навсякъде в ЕС е точно толкова валидно, колкото и на британските граждани в България

 

"Правото на нас, българските граждани, да живеем и работим навсякъде в ЕС е точно толкова валидно, колкото и на британските граждани в България. Настояваме за категорична позиция на ЕК и гаранции за спазване на договорите от държавите членки". Този призив направи евродепутатът Илияна Йотова в изказването си в пленарна зала на ЕП в Страсбург.

С изявлението си българският евродепутат отговори задочно на своя колега и лидер на Британската партия за независимост ЮКИП (UKIP) Найджъл Фарадж, който води кампания срещу откриването на английския пазар за българските и румънските граждани на Острова. В опита си да спечели електорат, Фарадж направи скандално твърдение пред държавната BBC, определяйки отварянето на границите за българските и румънски граждани като "тотално грешно, безотговорно и дори глупаво". Британецът стигна много далеч в негативното си изказване по адрес на България, заявявайки, че ако бил българин, вече щял да си стяга багажа за Англия. "Притеснен съм, че това е държава в ужасно състояние, съдебната система не е независима, мафията контролира икономиката", аргументира становището си Фарадж.

Британските консерватори оказват сериозен натиск върху премиера Дейвид Камерън да блокира падането на ограниченията на трудовия пазар от началото на 2014-та година, възмути се българският представител на левицата в ЕП. "Във Великобритания дори и правителството не е чуждо на идеята за негативна кампания, целяща да спре свободното движение на гражданите от двете страни." Според Илияна Йотова обаче, тази негативна кампания няма да извлече позитиви за Фарадж и компания, защото отварянето на трудовите пазари е заложено в европейските договори и правата на българските граждани "не могат да бъдат предизборен лозунг на нито една политическа сила, нито могат да закърпят поизтънелия имидж на който и да е политически лидер", заяви в заключение Илияна Йотова.