Провелият се КСНС е жалък финал на едно жалко управление

Фев 10, 2013 Новини БСП 0 1034

  Жалък финал на едно жалко управление - с тези думи лидерът на БСП Сергей Станишев определи начина, по който управляващите проведоха КСНС

 

Жалък финал на едно жалко управление - с тези думи лидерът на БСП Сергей Станишев определи начина, по който управляващите проведоха КСНС. Станишев с тревога отбеляза, че без отговор е останал основният въпрос - как се гарантира сигурността на България и на българските граждани. Лидерът на социалистите отбеляза, че мълчанието на Бойко Борисов в деня на заседанието на КСНС е показателно и той дори нямаше куража да обяви позицията на правителството. „Абсолютно недостойно поведение от страна на управляващите", възмути се Станишев. Той изтъкна, че управляващите са се опитали да злоупотребят с КСНС, като се опитат да легитимират една политическа позиция, при неприключило разследване. Лидерът на БСП остро възрази и срещу тежката злоупотреба и манипулацията с общественото мнение, че едва ли не всеки, който не подкрепя позицията на ГЕРБ, е симпатизант на  Хизбула.

„В наш интерес като държава е да разнищим цялата истина, да се знае кой е извършител - не само физически, но и като организатор и подбудител", каза Станишев. Той добави, че тези, които са организирали терористичния акт на територията на България, заслужават много остро осъждане и трябва да си носят както наказателните последици, така и политическите последици. Според лидера на БСП обаче заради начина, по който правителството огласи позицията си, то изпълнява политическо действие и очевидно управляващите не са водени от стремежа да се изясни истината, а от други мотиви. Според Станишев е много показателен фактът, че чужди медии огласиха какви ще бъдат резултатите от заседанието на КСНС. Лидерът на БСП изтъкна, че е важно какъв сигнал дава България към европейските си партньори и към Близкия изток. „Трябва да отчитаме нашите национални интереси", добави Станишев.

„Позицията на БСП е коректна към истината, към гражданите в България и към сигурността на страната", категоричен беше председателят на БСП.

Секретарят на НС на партията Кристиан Вигенин подчерта, че БСП категорично осъжда всякакви форми на тероризъм и е партия, която по отношение и на външната, и на вътрешната си политика е отстоявала правилото, че конфликтите трябва да бъдат решавани по мирен път. Вигенин отбеляза, че през последните месеци е налице нарастващо напрежение в Близкия изток и очевидна подготовка на военни действия. „С действията си българското правителство на практика дава зелена светлина за едни следващи действия, които могат да имат много сериозни последствия - за нас като държава, за българските граждани", добави секретарят на НС на БСП.

Вигенин представи позицията на НС на БСП във връзка с провелия се КСНС. Освен тази позиция, на днешното си заседание Националният съвет прие проект на Политическа декларация „За развитие на пряката демокрация в България" и проект на Политическа рамка за участието на БСП в изборите през 2013г. Бяха приети и предложения за допълнения и необходими промени в Устава на БСП.

 

 

 

Позиция

на НС на БСП относно заседанието на КСНС от 05.02.2013 г.

 

Като подчертава, че тероризмът е нарастваща заплаха в световен план и няма страна, която да е застрахована от различни негови прояви;

Като припомня, че България е част от евроатлантическата общност, коректен и пълноценен член на ЕС и НАТО;

Като подкрепя усилията на разследващите органи да доведат докрай разследването на кървавия терористичен акт на летище „Сарафово" от 18-ти юли 2012 г. и извършителите да бъдат издирени, заловени и наказани;

Като заявява отново, че правителството носи цялата отговорност за гарантирането на сигурността в страната;

Националният съвет на Българската социалистическа партия:

1.      Определя като безотговорни и в нарушение на принципа на разделение на властите действията на правителството на ГЕРБ и президента, с които без необходимите доказателства, при незавършено разследване, под външен натиск и по чисто политически съображения за вдъхновител и организатор на атентата на летище „Сарафово" беше посочена ливанската организация „Хизбула", като с това бяха повишени рисковете за националната ни сигурност в краткосрочна и в дългосрочна перспектива.

2.      Отчита със съжаление факта, че правителството на ГЕРБ опорочи заседанието на  Консултативния съвет по национална сигурност, като за пръв път в най-новата ни история разруши стремежа към постигане на национално съгласие по жизненоважни за страната въпроси в името на една рискована авантюра.

3.      Окачествява като повърхностни и непълни докладите на министрите на външните и на вътрешните работи  - без доказателства, които да бъдат основа за общо становище по отношение на организацията, стояща зад атентата, лишени от съдържателен анализ за рисковете пред страната и без предложения за мерки, които да гарантират сигурността на гражданите;

4.      Изразява безпокойство, че политическото решение да бъде посочена определена организация като извършител на атентата на летище „Сарафово" ще доведе в краткосрочен план до предрешена насока на по-нататъшното разследване и буди съмнения за разкриването на действителните извършители;

5.      Споделя тревогата си, че вече 4 години пренебрегването на Народното събрание  е съществена характеристика от поведението на партия ГЕРБ. За пореден път ролята на НС като основна институция, в която такъв въпрос трябва да бъде отговорно обсъден, беше потъпкана.

6.      Подчертава, че поведението на правителство на ГЕРБ e в разрез с нуждите на България от една достойна и балансирана външна политика, съобразена с нейните интереси, традиции и възможности, като с това поставя под въпрос и позициите на страната в Общата външна политика и политика на сигурност на Европейския съюз.

7.      Заявява, че е недопустимо личните интереси и поети ангажименти от членове на кабинета, резултат от зависимостите, в които се намират, да водят до упражняване на ефективен външен натиск върху тях, с което вкарват България в чужд сценарий, който засилва заплахите пред България и българските граждани.

***

Националният съвет на БСП припомня, че в своята Декларация относно терористичния акт на летище „Сарафово" от юли 2012 г. поиска оставките на министрите на външните и вътрешните работи Николай Младенов и Цветан Цветанов, защото превърнаха българската държава в лесна мишена на международния тероризъм. Днес вече е ясно, че нито двамата министри, нито правителството на ГЕРБ като цяло е в състояние да промени поведението си. Ето защо единствен изход остава отстраняването на ГЕРБ от управлението на държавата.