Илияна Йотова: Уговорени проекти спират бизнеса от финансиране с европейски средства; тази корупция ни спира за Шенген

  "Гърция, България, Румъния, Португалия и Испания са най-корумпираните държави в ЕС

 

"Гърция, България, Румъния, Португалия и Испания са най-корумпираните държави в ЕС...там се наливат пари без резултати, тези държави са прекрасна почва за мафиотски структури". "Държавите-членки на ЕС не пазят европейските пари по един и същи начин", "1.7 милиарда евро са загубите на евросредства от корупционни практики"! Това бяха само част от емоционалните реплики, които се чуха от евродепутати от различни политически партии в Страсбург  по време на дебата за  корупцията и неправомерното използване на средствата на ЕС. 

"Обществените поръчки и злоупотребата с еврофондовете са причината хората вече да не вярват, че може да се участва по прозрачни правила", заяви българският евродепутат Илияна Йотова по време на дебата.

Дискусията бе инициирана от комисията "Антимафия" на ЕП, чийто член е българския евродепутат. Идеята за европейска прокуратура, която да действа във всички страни членки,  бе една от най-обсъжданите по време на разискването. Конкретното предложение за нейното създаване ще бъде представено през юни тази година. Острата нужда от прекратяване на злоупотребите с европейско финансиране поражда нуждата от такава структура. Нейната цел ще бъде да се бори по-ефективно с измамите, тъй като битката с корупцията единствено на национално ниво не дава резултати в някои страни членки. Новите, по-строги мерки за борба със злоупотребите с европари, предвиждат създаването на "бели списъци" с компании, показали високи стандарти на прозрачност и "черни списъци" с предприятията, уличени в корупционни дейности.

Илияна Йотова подкрепи идеята за наднационален европейски прокурор с примера, че поръчките в оперативните програми в България често са предварително уговорени и бизнеса, който няма здрави партийни връзки с управляващите, е напълно загубил доверие, че може да се възползва от европейско финансиране.

 Тя допълни, че очевидно лошите резултати от борбата с корупцията, съмнителните реформи в съдебната система и организираната престъпност са основна пречка пред членството на България в Шенгенското пространство. Според нея, българските власти постоянно дават поводи на скептично настроените държави членки на ЕС да отлагат приемането на страната. Тези проблеми допълнително се утежняват от политическата корупция и в частност от купуването на гласове и фалшифицирането на избори - проблем, подкопаващ устоите на демокрацията и стигнал до най-авторитетни международни организации след изборите през 2011 г.