Декларация на ПГКБ

Янр 18, 2013 Новини БСП 0 1422

ДЕКЛАРАЦИЯ   на Парламентарната група на Коалиция за България прочетена от народния представител от ПГКБ Петър Димитров     На свое заседание т

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

на Парламентарната група на Коалиция за България

прочетена от народния представител от ПГКБ Петър Димитров

 

 

На свое заседание т.нар. Комисия „Белене" (по-справедливо би било да се нарича „Анти-Белене") прие междинен доклад, който управляващите ще внесат в пленарната зала в навечерието на предстоящия референдум за бъдещето на ядрената енергетика. Прецедент е временна комисия да пише междинен доклад върху 154 стр. (1,5%) от представени за обсъждане 10 000 страници. Целта е ясна - да се използва за дискредитиране на проекта, на политическите и гражданските структури, които го подкрепят.

„Междинният доклад" на Комисията „Белене" е ярко доказателство как парламентът и институциите на изпълнителната власт се използват от ГЕРБ за арогантен политически натиск и манипулации. Цялата работа на комисията се базира единствено на поръчковите изпълнения на АДФИ, която без стеснение прави мръсни услуги на ГЕРБ. В комисията демонстративно бяха обсъждани единствено решения и действия по проекта АЕЦ „Белене" в периода на управление на кабинета „Станишев". В резултат без отговор останаха особено актуалните и парещи въпроси, свързани с днешното състояние на проекта в навечерието на референдума, а именно:

1.     Защо в продължение на три години (от юли 2009 г. до март 2012 г.) нито е подписан окончателен договор за строителството на АЕЦ „Белене", нито са предприети мерки за прекратяване на действащите договорни споразумения с Русия. През този период ръководството на НЕК подписва 9 нови допълнения към Договорното споразумение и изплаща около 500 млн. лв.;

2.     Защо от проекта е прогонен стратегическият инвеститор РВЕ? На 10 януари в Комисията „Белене" се игра фарсът  „закрито заседание", на което се гледа „кореспонденцията" между РВЕ и НЕК. „Кореспонденция" е в кавички, тъй като липсват писмата, забележете, на НЕК до РВЕ! Неслучайно!

На 13 юли 2009 г. РВЕ пише на НЕК, че е готов да участва в проекта, дори ако той надхвърли 10 млрд. евро и посочва как ще осигури финансирането на своята част от проекта. И пита как НЕК ще финансира мажоритарното си участие от 51% в проекта.

Отказът на правителството на ГЕРБ да осигури на НЕК държавна подкрепа принуди РВЕ да напусне! Няма държава в света, която да се дистанцира от националните си ядрени проекти и да остави частният инвеститор да се оправя сам. Ако в правителството имаше мъже, те щяха открито да заявят: ние изгонихме РВЕ! Правителството на Сергей Станишев привлече РВЕ в проекта, а правителството на Бойко Борисов го прогони! Както прогони ЕОН, ВАЦ, немския собственик на Русенската корабостроителница и почти всички значими немски инвеститори!

3.     Защо не беше допуснато изслушване на финансовия министър Симеон Дянков, за да обясни защо правителството на ГЕРБ спря държавните гаранции по проекта и лиши НЕК от достъп не само до изгодно кредитиране, а и изобщо от кредитиране?

4.     Защо след излизането от проекта на РВЕ  не е проведен нов конкурс за привличане на друг стратегически инвеститор?

5.     Защо без дебат и без никакво обяснение беше отхвърлено предложението за руско финансиране на проекта (по схемата за финансиране на Южен поток)?

6.     Защо след като беше нает официален консултант по проекта (банката НSВС), решението за спирането му беше взето дни преди изготвянето на окончателния доклад от банката, въпреки че и от междинния доклад става ясно, че при всички анализирани варианти АЕЦ „Белене" е печеливш проект?

7.     Защо не беше обсъден и един от най-актуалните въпроси, свързани с битието на всички българи, а именно - как ще се покрият направените досега и предстоящи (във връзка с иска на Атомстройекспорт към НЕК в арбитража) разходи по проекта?

Ръководството на Комисията „Белене" и представителите на управляващото мнозинство в комисията от ГЕРБ не допуснаха изслушването на политическите лица, отговорни за вземането на тези решения (министрите Делян Добрев и Трайчо Трайков, министърът на финансите Симеон Дянков и премиерът Бойко Борисов).

Защо тогава се внася този „междинен доклад"? Целта е елементарна и прозрачна! В навечерието на референдума за пореден път да се внуши, че проектът за Втора атомна е икономически неефективен, че реализацията му ще бръкне дълбоко в джоба на българина и ще го принуди десетки години да плаща милиарди за един неизгоден проект. Цели се хората да бъдат отвратени от всичко, което се случва с проекта, да бъдат убедени, че АЕЦ „Белене" е далавера и гьол и ако на референдума не гласуват против „развитието на ядрената енергетика", поне да не участват в гласуването.

Цената на проекта „Белене" е най-мащабната лъжа на кабинета „Борисов". Договорената цена на проекта е 3,997 млрд. евро. 3/4 от тези разходи ще се правят в България и в Русия и се индексират с българската инфлация, която за този период е 34%, а 1/4 в Западна Европа и ще се индексира с инфлацията в еврозоната, която е 13%. Като индексираме съответните части на цената към днешна дата, тя е 5,130 млрд. евро. Повтарям - към днешна дата цената на проекта е 5,130 млрд. евро! И това е завишена оценка, тъй като част от цената вече е платена и не подлежи на индексиране.

В "междинния доклад" директно се правят внушения, че ако изградим „Белене", българинът ще трябва да плати от джоба си 22 млрд. лв., а ако не го направим, той ще си ги спести, ще останат в джоба му. Арогантна, нагла лъжа! Нека посмятаме! Двата блока в Козлодуй осигуряват за година приходи от порядъка на 1 млрд. лв. За 10 години сумата е 10 млрд. лв. а за 15 г., за колкото би се откупила АЕЦ „Белене", тя е 15 млрд. лева! Повтарям, 15 млрд. лв.!  И това - без отчитане на инфлацията и ръста на цената през тези години! Хайде да се изпъчи някой от вас и да обясни на българите, че за 15 г. ще „спестят" 15 млрд. лв., ако затворим 5 и 6 блок на Козлодуй! Няма такива идиоти, нали? Но безсрамно лъжете, че ако го няма АЕЦ „Белене", хората щели да спестят 22 млрд. лв.! Точно обратното: ако го няма „Белене", ще си купите същото количество ток, но от американските ТЕЦове - то ще ви струва не 22 млрд., а над 60 млрд. лв.! А ако си го купите от фотоволтаични централи, цената ще е от порядъка на 240 млрд. лв.!

Скъпи съграждани, за всички нас е важно да знаем не колко ще струва АЕЦ „Белене", а колко ще ни струва токът от „Белене". Разчетите на любимата на ГЕРБ банка НSВС показват, че цената на тока от АЕЦ „Белене" ще бъде от порядъка на тази в „Козлодуй"! Това значи с пъти по-евтина енергия от енергията на всички други централи. Това вече са реални милиарди, които ще останат в джобовете на българите! Не в джоба на Иван Костов, на Цветелина Бориславова или на Ей и ЕС, а на всички българи!

Затова ви призоваваме да не обръщате внимание на злобното политическо говорене около проекта „Белене" и да се концентрирате единствено върху личните си и национални интереси! Които налагат да решите дали с изграждането на АЕЦ „Белене":

-         Да си осигурим свой, независим източник на електроенергия на възможно най-ниска цена за един век - за нас, за децата ни и за техните деца и внуци! До началото на 22 век! Енергия за ускореното развитие на България и висок стандарт на живот;

-         Без външна зависимост от внос на нефт, газ, въглища или електроенергия. Без страх от изчерпване или спиране на този внос! Без газови, нефтени или други енергийни кризи! Без непрекъснат страх от растящите цени на електроенергията!

Да решите дали да бъдем нация от „сервитьори и овчари", както предложи премиерът Бойко Борисов, или нация, способна да развива високи технологии, да има високо ниво на образованието и да бъде конкурентна със своите хора и индустрия!

Затова ви призоваваме: На 27 януари да докажем, че БЕЗ ГЕРБ И БОЙКО МОЖЕМ! НО БЕЗ „БЕЛЕНЕ" И ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА НЕ МОЖЕМ!