ПГКБ предложи мораториум върху строителството на земи по Черноморското крайбрежие

Янр 17, 2013 Новини БСП 0 1124

„Предлагаме да се създаде Временна комисия за обсъждане на налагане на мораториум върху строителството на територията на десет плажа по Черноморското крайбрежие, създаване на нов национален парк и конкретни мерки в областта на законодателството"

„Предлагаме да се създаде Временна комисия за обсъждане на налагане на мораториум върху строителството на територията на десет плажа по Черноморското крайбрежие, създаване на нов национален парк и конкретни мерки в областта на законодателството". Това предложи депутатът от ПГКБ Димчо Михалевски на брифинг в НС днес. По думите му единственото спасение за българското Черноморие е налагането на мораториум върху строителството на територията на морските плажове - Иракли, Карадере, Камчийски пясъци - Шкорпиловци, Дуранкулашко езеро - Света Ана, Крапец, Шабленски езера, Корал , Аркутино, Дюни и Маслен нос /брегът и плажовете между „Перла" и резерват „Ропотамо"/.

Според Димчо Михалевски в момента различни звена на изпълнителната власт, категорично не изпълняват задълженията си, произтичащи от действащото българско законодателство. „Точно заради това в момента се намираме в правния абсурд да задължаваме държавата, все пак, да изпълнява ангажиментите, които българското законодателство й вменява", възмути се Димчо Михалевски. Той счита, че само така МРРБ най-после ще изпълни задачите, които са му вменени и ще изготви специализирани карти за цялото Черноморие, които да обхванат всички плажове, пясъчни дюни, езера и лагуни.

В подкрепа на думите му депутатът от ПГКБ Петър Курумбашев изтъкна, че МРРБ все още не е изпълнило тази задача, защото защитава частни интереси на хора близки до управляващата партия. „Българската администрация и българският политически елит бягат от това да обяви дадена територия за защитена, защото е много по-добре нещо да бъде формулирано като защитена зона. Тогава администрацията при определени условия все пак може да разреши строителство, а когато е защитена територия, не може", обясни още Курумбашев.

„От няколко седмици наблюдаваме несръчни опити да се вмени как има проблем със законодателството        , а не със спазването на създадени вече правила по случаи като дюните край Несебър, Карадере и Иракли", посочи зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков. Според него действията на правителството са един несръчен кризисен PR, чиято единствена цел е да се отхвърлят абсолютно обоснованите съмнения за корупционни практики в управлението на ГЕРБ.