Декларация на ПГКБ

Янр 11, 2013 Новини БСП 0 1036

ДЕКЛАРАЦИЯ   на Парламентарната група на Коалиция за България прочетена от председателя на ПГКБ Сергей Станишев       На 27 януари тази година предстои първият в новата българска история Референдум, който се провежда по волята на 770 000 български граждани

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

на Парламентарната група на Коалиция за България

прочетена от председателя на ПГКБ Сергей Станишев

 

 

 

На 27 януари тази година предстои първият в новата българска история Референдум, който се провежда по волята на 770 000 български граждани. Това е първа възможност за 23 години демокрация българските граждани със своя вот, със своята позиция да си върнат държавата, да определят позицията на управлението на държавата по ключов въпрос, какъвто е развитието на ядрената енергетика в нашата страна. Този Референдум бе предизвикан от едно решение на правителството на г-н Борисов, спиращо реализацията на проекта Белене. През последните месеци и особено седмици има яростна негативна кампания срещу Референдума, срещу развитието на ядрената енергия и срещу проекта Белене. Очевиден е страхът на управляващите и подкрепящите ги политически сили от това хората да имат решаващ глас за развитието на страната. Този Референдум е и възможност за хората да почувстват своята сила, да изразят своето отношение, на базата на обективна информация. И тъй като се изговориха какви ли не лъжи, какви ли не заблуди се изприказваха- трябва да се знаят фактите по проекта „Белене".

Първо- от всички проекти в света за ядрени електроцентрали, които в момента се изграждат, това е най-евтиният проект с най-евтина себестойност и цена. Цената, за която е спечелен проектът, е 4 милиарда евро. За сравнение в момента проекта за „Темелин" в Република Чехия за два реактора е за 10 милиарда евро. Проектът в САЩ на „Уестингхаус" за атомна електроцентрала е за 11.5 милиарда евро за два реактора. В Турция за 4 реактора е 20 милиарда евро. Средно се получава по около 5 милиарда евро на един реактор за другите проекти. „Белене" е най-евтиният проект, в това число с ескалацията на инфлацията през годините. Максималната цена накрая на изграждане на „Белене" е около 6 милиарда евро и няма нищо общо със заблудите и лъжите, които се приказват за 22 милиарда лева. Хората трябва да го знаят. До последния момент на нашето правителство водихме преговори с руската страна за уточняване на всички детайли, на всеки елемент от изграждането и искам да кажа ясно: Щяха да бъдат подписани всички договори при окончателното приключване. Три и половина години правителството на ГЕРБ говореше „ЩЕ строим- няма да строим", заблуждаваше гражданите и накрая се отказа от един изгоден за държавата, за българските граждани проект.

Второ- твърди се, че българските граждани ще плащат за изграждането на проекта „Белене" и трябва да се знаят фактите и истината. Нито един лев не е даден от държавния бюджет досега. Милиард и триста милиона са похарчени за подготвителни работи за изграждане на площадка и тя е готова за строителството изцяло. Не са давани пари от държавния бюджет и няма да бъдат давани, и няма да бъдат товарени българските данъкоплатци. Това е проект, който ще се изгражда с външна инвестиция, той има висока възвращаемост- 13% осреднено, това е много по-висока възвращаемост, отколкото подписаното споразумение за „Южен поток" от вашето правителство. Изплащането на инвестицията по консервативни оценки ще отнеме 10-12 години, което означава, че 48 години „Белене" по същество ще бъде печатница за пари на българската държава и за Националната електрическа компания.

Трето- по отношение на цената на тока. Ако днес „Белене" работеше, което се предвиждаше за 2013 година и можеше да е реалистично, ако ГЕРБ не пропиляха три и половина години и не бяха спрели проекта, щеше да произвежда днес електроенергия на цена съпоставима с „Козлодуй". Както е известно „Козлодуй" произвежда електроенергия на цена 45 лева на мегават/час или 4.5 стотинки на киловат/час. В момента ТЕЦ-овете в България произвеждат електроенергия на цена 80-120 лева на мегават/час, като най-евтината естествено е държавната „Марица Изток" със 6 стотинки на киловат/час, докато американските ТЕЦ произвеждат електроенергия на цена 13 стотинки киловат/час.

Колкото и да подвиквате, господа депутати, няма да запушите устата на истината, защото очевидно спирайки „Белене", ГЕРБ обслужвате икономическите интереси на инвеститорите в зелената енергия, защото по време на вашето управление раздадохте разрешителни за 4000 мегавата мощности. Според EVR от 2012 са пуснати в експлоатация 3.5 пъти повече мощности от соларни електроцентрали в сравнение с предишните 6 години. Това ви е мотива да спрете един изгоден за България проект. Това ли е вашия истински интерес? И българите за съжаление вече плащат за тази политика и за бездействието и за спирането на „Белене", защото миналата година цената на тока нарасна шоково с 13%. При това сме изправени пред сериозен финансов иск от руската страна.

Четвърто- по отношение на сигурността. Винаги, от началото на самия проект „Белене", сигурността е била водеща за българските държавни институции, защото понесохме тежки загуби заради спирането на първите 4 блока на АЕЦ „Козлодуй". Спряха ги, с ангажимент поет от правителството на г-н Костов през 1999г. Точно така и това е една тъжна реалност. Затова, когато се готвеше този проект, най-високи стандарти за сигурност, за сеизмична устойчивост и за сигурност във всяко друго отношение беше водещо условие на българската страна и хората трябва да го знаят. Всичко останало са заблуди. Заблуди, които са лъжливи.

Проектът „Белене" е шанс за развитие на високите технологии в България. Това е модел за развитие на високотехнологична индустрия и създаване а работни места. 10 000 работни места пряко свързани с изграждането, още 50 000 работни места свързани с индустрии, услуги и други дейности, които са съпътстващи на това изграждане. На тази масова безработица, как може да спирате такъв двигател на българската икономика по време на кризата.

Искам да засегна и още актуален един въпрос. Преди Коледа министър Дянков увещаваше и обясняваше - Ще има коледни бонуси за пенсионерите, ще има коледни пенсии. После обаче си изми ръцете и каза - Няма да има- виновна е ЕК, защото не е превела 800 милиона лева. Извинявайте, дадохте бонуси на вашите приближени в управлението, които добре посрещнаха Коледа и Нова година. Хората не можаха да посрещнат по достойнство Коледните и Новогодишните празници.

Сега, след като парите са преведени от ЕК, обръщам се към премиера Борисов - да накара министър Дянков да плати това, което обеща. Има възможност, парите са налице, да плати следколедни бонуси на пенсионерите. Има възможност да се увеличат парите на майките за отглеждане на деца до две години. И това е съвсем реалистично, защото вече четири години са замразени тези пари на 240 лева. Ако е необходимо променете и Бюджета за 2013 година. Направете го, хората ще ви кажат „Благодарим ви", най-сетне нещо изпълнявате. Това е необходимо, защото България се топи всеки ден със сто души. 20 000 деца по- малко са се родили през миналата година отколкото през 2008 година. Това истинска катастрофа. Катастрофа за страната.

На 27 януари хората имат възможност да излязат и да гласуват, да си върнат държавата, да заявят своето мнение за развитие на ядрената енергетика, да гласуват с „ЗА" за това. Да изразят своето отношение към постоянните лъжи и непостоянност на това управление, което един ден казва едно, друг ден казва друго. Това е възможност. Не пропускайте възможността за пряката демокрация, за народовластието и за бъдещето на високотехнологична и индустриална, със сериозна заетост държава.