Румен Овчаров: Референдум ще има, въпреки паниката на управляващите

Янр 10, 2013 Новини БСП 0 1397

„Искам да успокоя всички, че въпреки паниката на управляващите, референдум ще има, а 770-те хиляди подписа, събрани от българските граждани, не могат да бъдат игнорирани от нито едно правителство", заяви депутатът от ПГКБ Румен Овчаров на брифинг в парламента

„Искам да успокоя всички, че въпреки паниката на управляващите, референдум ще има, а 770-те хиляди подписа, събрани от българските граждани, не могат да бъдат игнорирани от нито едно правителство", заяви депутатът от ПГКБ Румен Овчаров на брифинг в парламента. Той бе категоричен, че референдумът за ядрената ни енергетика се е превърнал от експертен и технологичен вот в политически референдум за управлението на ГЕРБ. „Референдумът вече е политическа оценка, защото управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов струва прекалено скъпо на българските граждани и те вече усещат това, плащайки цената на безумията на ГЕРБ, най-малко с увеличените си сметки за електроенергия", изтъкна Румен Овчаров.

Според него с унищожаването на проекта „Белене" управляващите са пропуснали идеалната възможност страната ни да получи огромни суми чуждестранни инвестиции за изграждането на втора атомна централа. „Говорим за над 5 милиарда евро чуждестранни инвестиции, които щяха да помогнат на България да излезе от кризата, в която точно правителството на ГЕРБ ни вкара", възмути се Румен Овчаров. Той обясни, че управлението на ГЕРБ вече е струвало милиард и половина лева изхарчени по проекта „Белене", още милиард и половина лева за поети ангажименти по проекта, а би струвало и още един милиард евро неустойки заради делото в международния арбитраж. „Хората ще кажат своето мнение на 27 януари и ще преценят дали искат да бъдат управлявани от това правителство или не", допълни още Овчаров.

По отношение на призивите на Синята коалиция за гласуване с „не" на предстоящия референдум депутатът от ПГКБ припомни за стратегията за развитие на Българската ядрена енергетика от 1999г., подписана от правителството на Иван Костов. „В нея ясно се казва, че в периода 2006-2010 този проект трябва да бъде завършен, а площадката на която той трябва да бъде реализирана започва с „Б" и завършва на „не", припомни още Овчаров. Той бе категоричен, че СК трябва ясно да се определи дали е патерица на ГЕРБ или опозиционна партия.