Атомната енергетика дава реална перспектива за възраждане на България

Янр 09, 2013 Новини БСП 0 895

Референдумът е гражданският отговор на решението на правителството на Бойко Борисов, което не беше консултирано по никакъв начин с хората - да спре единствения реален, подготвен, напреднал проект за нова ядрена електроцентрала

Референдумът е гражданският отговор на решението на правителството на Бойко Борисов, което не беше консултирано по никакъв начин с хората - да спре единствения реален, подготвен, напреднал проект за нова ядрена електроцентрала. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на среща със столичните социалисти. „Вие вярвате ли на хора, които всеки ден лъжат и променят позицията си?", попита той присъстващите и напомни за лупингите на Бойко Борисов по отношение на референдума. Станишев призова гражданите да не пропускат възможността да променят политическия модел и извоюваното от над 770 000 българи да стане практика в страната - да има референдуми и по други важни въпроси. „След толкова много поражения на прехода, атомната енергетика стана символ и реален инструмент за високотехнологично и индустриално развитие на България", изтъкна лидерът на БСП. По думите му това е реална перспектива за възраждане на страната ни. „Ние искаме различно развитие на България от това, което предлагат ГЕРБ", каза Станишев и напомни призивите на Бойко Борисов към хората да стават овчари или да садят картофи. „Ние искаме индустриална страна, конкурентна икономика, достъпни цени на електроенергията, социална ангажираност на държавата. Белене е израз на такава различна политика", изтъкна председателят на БСП.

„Само участието в референдума може да гарантира на българския народ да си върне държавата", заяви зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов. По думите му предстоящият референдум, освен прякото си значение за енергетиката, има значение и като национална цел и кауза. „Това е референдум, който трябва да определи каква ще бъде държавата ни в следващите десетилетия. Създаването на просперираща България минава през развитието на науката, технологиите и съвременните индустрии", изтъкна Стоилов. Според него който не строи свои електроцентрали, внася ток на много по- високи цени отвън. „Произвежданият ток от бъдещата АЕЦ Белене ще бъде два пъти по- евтин от пазарната цена на електроенергията", добави зам.-председателят на НС на БСП.

 „България губи, защото Бойко Борисов не знае какво прави и какво иска", каза депутатът от ПГКБ Румен Овчаров и даде пример с шизофренната позиция на управляващите по отношение на референдума. „Най- после българите да се ядосат, да кажат НЕ на това престъпно управление и да гласуват с ДА на референдума", категоричен беше Овчаров. Председателят на Градския съвет на БСП-София Анна Янева призова за активно участие на националното допитване.