Продажбите на дюни са система за държавно ограбване от страна на ГЕРБ

Янр 09, 2013 Новини БСП 0 837

  Вмешателството на Светлана Боянова е условие за спиране на ПРСР     „Представят се убедителни доказателства, че продажбите и препродажбите на земи по Черноморското крайбрежие не са инцидентен акт, а добре изработена система за държавно ограбване и облагодетелстване на отделни хора или бизнес групи близки до управляващите"

 

Вмешателството на Светлана Боянова е условие за спиране на ПРСР

 

 

„Представят се убедителни доказателства, че продажбите и препродажбите на земи по Черноморското крайбрежие не са инцидентен акт, а добре изработена система за държавно ограбване и облагодетелстване на отделни хора или бизнес групи близки до управляващите". Това заяви говорителят на БСП и зам.-председател на ПГКБ Ангел Найденов на брифинг в НС днес. Според него това е основната причина ПГКБ да предложи създаването на анкетна комисия за проверка на всички обстоятелства, данни и факти по скандала с имотните сделки от м. декември 2012 г. със земи в защитени зони по НАТУРА 2000 в района на Несебър.

„Българското общество е скандализирано от изнесените факти за имотните сделки с държавна земя в защитените зони от НАТУРА 2000 в района на Несебър. Това е терен, попадащ в две защитени зони - за хабитати „Ахелой - Равда - Несебър" и за птици „Емине", обясни Найденов. Според него фрапиращ е фактът, че продадените 29 декара са препродадени веднага на няколко пъти по-висока цена. Найденов счита, че това предизвиква редица въпроси за действията или бездействието на държавните институции против интересите на държавата и гражданите.

Ангел Найденов е категоричен, че управляващите трябва ясно и категорично да поемат отговорността за скандала в Несебър. „Очевидно е, че шефът на Агенцията по горите и шефът на държавната инспекция в Бургас са само бушони в ръцете на управляващите. Реалните виновници са министрите Мирослав Найденов, Лиляна Павлова и Нона Караджова. Всъщност ако си отиде цялото правителство, ще е най-добре", отбеляза Найденов.

Зам.-председателят на ПГКБ определи като жалки опитите на управляващите да отклонят вниманието от скандалните продажби, заигравайки се с разпоредбите на закона и предложения за промяна в законодателството. „Това не са основания за  приключване на скандала, а налага необходимостта от пълно изясняване на истината", категоричен е Ангел Найденов. Точно по тази причина ПГКБ предлага анкетната комисия да бъде съставена на паритетен принцип с по един представител от всяка една парламентарна група плюс представител на независимите народни представители. „Това ще гарантира прозрачността и обективността на разгледаните и изнесените пред обществото ни данни", счита Найденов.

Той обясни още, че ако има съгласие и сред другите политически сили, ПГКБ е готова да разшири обхвата на временната комисия и тя да проучва всички сделки от 2003 година, откакто действа Законът за горите. Ангел Найденов изрази резерви към идеята скандалът в Несебър да се разглежда в комисията за корупцията по високите етажи на властта, оглавявана от Яне Янев. Според Найденов тази комисия е сведена до пощенска кутия и единствената й функция е да разпределя сигналите до съответните институции.

Депутатът от ПГКБ Димчо Михалевски коментира и участието на зам.-министър Светлана Боянова в скандалните сделки. „Както всички разбрахме, освен че е подписвала всичко, каквото й подават, зам.-министърката очевидно има и друга роля за активна намеса в различните оценки по европейските програми", разкри Михалевски. По думите му има добре разписани европейски правила и намесата на висш ръководител като Боянова в оценителен процес е абсолютно недопустимо. „Това е политическо вмешателство и натиск в прозрачността, конкурентоспособността и конкретните правила на програмата. Това са абсолютни условия за спиране на програмата", категоричен е Михалевски.

Според него има реална опасност да бъде отнета акредитацията на фонд „Земеделие" като  разплащателна агенция. „Ако това се случи, страната ще загуби 6 млрд. евро до края на 2013г. Още през октомври - ноември миналата година е имало проверка на одитори, пратени от европейските институции, които са установили нарушения, най-вече при технологията на подписването на договорите, включително практика да се подписва „на четири очи", разкри още Димчо Михалевски.