Сергей Станишев: ГЕРБ са против развитието на българската ядрена енергетика изобщо

Янр 08, 2013 Новини БСП 0 1059

  „За пореден път ГЕРБ демонстрираха шизофренното си поведение и обърнаха палачинката

 

„За пореден път ГЕРБ демонстрираха шизофренното си поведение и обърнаха палачинката. Въртяха, шикалкавиха с въпросите и най-накрая кацнаха на позицията си. От най-новите указания на Бойко Борисов разбираме, че ГЕРБ ще гласуват с „не" на предстоящия Референдум. „Не"-то на ГЕРБ означава, че те се обявяват против развитието на ядрената енергетика в България изобщо". Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на първата пресконференция в началото на новия политически сезон.

Според лидера на БСП, истинският политически смисъл в посланието на Бойко Борисов за Референдума се съдържа в търсеното от него сближаване със Синята коалиция и партията на Меглена Кунева за предстоящите парламентарни избори. По думите му заради подобна коалиция ГЕРБ са готови на всичко, включително да предадат интереса на българските граждани.

„Всъщност те искат да оставят ядрената ни енергетика на изживяване, докато закрият 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй", без никакви гаранции, че срокът им на експлоатация ще бъде удължен", заяви Сергей Станишев. Според него всички приказки на управляващите за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй" са просто прах в очите на българите, за които няма нито една конкретна политическа позиция, нито пък ангажимент на управляващите. „Това означава, че след спирането на проекта АЕЦ „Белене" българите ще трябва да плащат една непоносима цена на тока, а България ще изпадне не само от клуба на ядрените държави, но и от страните , в които има и се развиват високи технологии", разкри лидерът на БСП.

Сергей Станишев бе категоричен, че точно по тези причини БСП ще разчита на българските граждани. „Наш естествен партньор за Референдума са българските граждани. Те извоюваха този Референдум. Той дава възможност на всички българи да кажат тежката си дума", каза още Станишев. Той счита, че точно заради шизофренната позиция на Бойко Борисов и ГЕРБ по отношение на Референдума е наложително ЦИК да извади ГЕРБ от самата разяснителна кампания. „ГЕРБ не трябва да участват в разяснителната кампания и в дебатите, заради което Националният инициативен комитет вече е изпратил предложение до председателя на ЦИК. Очакваме ЦИК да бъде принципен и ако спазва закона би трябвало да санкционират ГЕРБ за заблуждаващата кампания, която водят", посочи още Сергей Станишев.

Лидерът на БСП коментира и продължаващия скандал с продадения и препродаден парцел в Несебър. „Това е директен конфликт на интереси, символ на ограбването на държавата от върхушката на ГЕРБ. Говорим за корупционната схема на ГЕРБ, в която държавата продава земя и получава 1 милион 140 хиляди лева, а плюсовете за новия собственик и за тези които стоят зад него са за 52 милиона лева. Реално стойността на продукта с печалбата му е минимум 35 милиона лева. Вижте в какви мащаби действат хората на ГЕРБ. На едро, действително", възмути се Сергей Станишев. Според него е комична позицията на министър Цветанов, който заявява, че не разбирал какъв е проблемът. „Та неговия кумец г-н Бояджиев за първите две и половина години от управлението на ГЕРБ е спечелил поръчки за 25 милиона лева. Един дребен предприемач от Хасковския регион изведнъж става водеща строителна фирма", разкри Сергей Станишев.

„Не изключваме внасяне на вот на недоверие през новия политически сезон. ПГКБ ще вземе решение дали да има и за какво да бъде той, но е факт, че управляващите дават много основания за подобно действие". Това заяви говорителят на БСП и зам.-председател на ПГКБ Ангел Найденов в отговор на журналистически въпрос за евентуален вот на недоверие към правителството по време на новия политически сезон.

Според Найденов основен приоритет за БСП и ПГКБ остават предстоящите парламентарни избори. „Основната ни политическа задача е да ги спечелим. Не просто да постигнем някакъв резултат, а да ги спечелим убедително, за да можем през месец юли да сложим точка на управлението на ГЕРБ", категоричен бе Найденов. Той припомни, че точно по тази причина ГЕРБ гледа на Изборния кодекс като на последното средство да се задържат на власт и затова не желаят необходимите промени.