2013г. е година на ключови избори за Европа

Янр 07, 2013 Новини БСП 0 1389

  2013 г

 

2013 г. ще бъде годината, в която европейските граждани ще решават ЕС да бъде демокрация, не технокрация

 

 

Тази година повече от всякога е необходимо да работим заедно на всяко едно ниво, за да се гарантира, че ЕС е символ на прогрес по целия свят. За мен е чест да оглавя нашия общ проект в навечерието на изборите за Европейски парламент през 2014г. С тези думи президентът на ПЕС Сергей Станишев се обръща към социалистите в цяла Европа в началото на Новата година. В блога си в интернет страницата на ПЕС Станишев изтъква предизвикателствата, с които през 2013г. предстоят да се справят европейските социалисти. „2013г. е жизненоважна година за Европейския съюз и за всички европейци. Това е година на ключови избори, резултатите от които ще предопределят тона за развитието на Европа за поколение напред", изтъква президентът на ПЕС. Специално внимание той обръща на предстоящите избори в европейските държави, включително в България. „Всяка една изборна победа, трябва да бъде стъпка напред към 2014 г. и към по - обединена, прогресивна и социална Европа", пише Станишев. Според него е време гражданите да заявят на глас, че Европа е изградена на разбирането, че „обединени ще успеем", а не на принципа „разделяй и владей". „Време е всеки европеец да напомни на консервативните политици, които със своите решения и политики разрушиха хиляди животи, че за да работи, Европейският съюз трябва да бъде демокрация,  не технокрация", отбелязва президентът на ПЕС.

 

 

Следва пълния текст на статията:

 

Честита Нова Година на всички. Духът на Новата година е дух на нова решителност, нови обещания и ново усещане и чувство за оптимизъм. Както нещата, които си обещаваме на Нова година, така и тези чувства често избледняват бързо. Но тази година мисля, че ситуацията ще бъде много по-различна. Решимостта и волята на социалистите и демократите в цяла Европа е много по-голяма, какъвто е и нашият ангажимент за развитието на един  нов Европейски съюз. Уверен съм, че прогресивните сили в цяла Европа ще следват плътно своята решителност и воля не само през януари, не само през пролетта, но през цялата година. 2013 г. ще бъде годината, в която европейските граждани решават, че ЕС е демокрация, не технокрация.

 

2013 г. е жизненоважна година за Европейския съюз и за всички европейци. Това е година на ключови избори, резултатите от които ще предопределят тона за развитието на Европа за поколение напред. Италианските граждани ще получат възможността да упражнят своите демократични права през месец февруари, последвани от гражданите на Малта през месец март. Избирателите в Хърватия ще имат възможността да гласуват за пръв път за свои представители в Европейския парламент в началото на месец юли. В моята страна, България, ще се проведат парламентарни избори по - късно през същия месец.

 

След лятната пауза, с пословичен гръм и трясък идва нова поредица с изборите в Австрия през септември, и разбира се, тези, чиито резултати, биха могли да имат най-голямо значение за развитието на ЕС - парламентарните избори в Германия.

 

Извън ЕС ще се проведат парламентарни избори в Исландия, Албания и Норвегия.

 

Не можем да подценяваме въздействието на тези национални избори върху европейския политически пейзаж. Ето защо за мен е чест да оглавя нашия общ проект в навечерието на изборите за Европейски парламент през 2014. ЕС е нещо повече от сбор от неговите държави-членки: той притежава демократични и икономически компетенции в и извън своите граници. Тази година повече от всякога е необходимо да работим заедно на всяко едно ниво, за да се гарантира, че ЕС е символ на прогрес по целия свят. Националните избори във всяка една страна, всяка една изборна победа, трябва да бъде стъпка напред към 2014 г. и към по - обединена, прогресивна и социална Европа.

 

Тази поредица от избори, от Италия  до Германия, ще определи нашия общ проект, нашия Европейски съюз. Едно от най-добрите преимущества, което можете да имате в политиката, е да имаш импулс, движеща сила. Със силен импулс всяка стъпка става по-лесна. Изборите в Италия ще са движещата сила за превръщането на 2013 година в „година на Европейския прогрес".

 

Имам вяра в този импулс, защото вярвам в успеха на Пиер Луиджи Берзани и неговата Демократическа партия. Съставената за участие в изборите в края на февруари лявоцентристката коалиция в Италия от Демократическата партия, Социалистическата партия и Ляво и свобода е силна.

 

През февруари Пиер Луиджи ще даде на италианския народ право на надежден и демократичен избор - избор, който прекалено дълго време липсваше в италианската политика. Това е демократичен избор, защото връзката между правителството и народа е кръвоносната система на всяка система на управление - изгуби ли се тази връзка, се губи чувството за отговорност. И надежден избор, защото твърде дълго италианците са подложени на бутафорна политиката - диета на стар хляб и безсмислени циркове.

 

Така че през февруари ще видим Италия обърната към Демократическата партия в търсене на отговори. Няма съмнение, че острите гласове на пазарите ще се чуват високо и че те ще продължат да се оплакват, тъй като според тях винаги има за какво, но по-мъдрите гласове, тези, които все още вярват, че финансовият сектор трябва винаги да служи на реалната икономика, ще надделеят. Ние ще надделеем, благодарение на този нов дух на решителност, чрез който ще накараме икономиката да започне да работи в полза на  обикновените хора.

Този дух намира отражение във всички наши кандидати. В Джоузеф Мускат в Малта, в моя приятел  Петер Щайнбрюк в Германия. Всички ние споделяме този нов устрем.

 

На тази решителност ще бъдем свидетели през годината и с ваша помощ тя ще ни позволи да получим нов прогресивен мандат във Виена, в Осло и нови прогресивни правителства в Рим, в Ла Валета, в София, и разбира се, в Берлин. Тези прогресивни гласове ще се съберат в Европейския съвет и ще се присъединят към своите другари от Белгия, Кипър, Дания, Словакия, Румъния и Франция, за да започне изграждането на основите на нов Европейски съюз, основан на споделени сили.

 

С подновената страст и вяра на нашето прогресивно семейство, е налице реален  оптимизъм, че най-накрая ще се обърне внимание на тревогите на милиони европейци. И тези опасения трябва да бъдат адресирани, защото Европа е достигнала критична точка. Пет години на страдание в резултат от икономическата криза е твърде дълъг период. Това е период, който е белязал живота на милиони хора. Безработицата засегна много семейства и попари многобройни надежди за добро бъдеще. Хората чувстват все по-нарастваща неудовлетвореност, тъй като консервативните политици продължават да проповядват същите послания на строги икономии, свити услуги и несправедливи жертви.

 

Сега е времето всеки гражданин да вдигне европейския паспорт в ръка и да каже - достатъчно. Време е всеки човек, който има право на глас да каже: "Европа е изградена на разбирането, че обединени ще успеем, а не на принципа "разделяй и владей". Време е всеки европеец да напомни на тези консервативни политици, които буквално със своите решения и политики разрушиха хиляди животи, че, за да работи, Европейският съюз трябва да бъде демокрация,  не технокрация.