Всички продажби са се случвали със зелена светлина отгоре

Янр 04, 2013 Новини БСП 0 1001

  Илияна Йотова: Правителството на ГЕРБ пак бе сварено по бели гащи     „Продажбата на дюните край Несебър е рязко, фрапиращо закононарушение, което няма как да мине без зелена светлина отгоре, защото вече четвърта година ГЕРБ управлява България и всяка една инвестиционна сделка или обществена поръчка минава лично през одобрението на министър-председателя и тесния кръг хора около него"

 

Илияна Йотова: Правителството на ГЕРБ пак бе сварено по бели гащи

 

 

„Продажбата на дюните край Несебър е рязко, фрапиращо закононарушение, което няма как да мине без зелена светлина отгоре, защото вече четвърта година ГЕРБ управлява България и всяка една инвестиционна сделка или обществена поръчка минава лично през одобрението на министър-председателя и тесния кръг хора около него". Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев в отговор на журналистически въпрос по време на традиционната новогодишната баница с късмети в централата на БСП.

Станишев бе категоричен, че случилото се с продажбата и препродажбата на дюните край Несебър е пример за очевидна далавера и корупция в държавния апарат. „Продава се един имот за половин милион, след това се препродава веднага за 4 милиона лева- и това се случва не през 2007, 2008 или 2009 година. Случва се през 2012 година по време на управлението на г-н Борисов и неговия кабинет. Те са направили това закононарушение, а сега се опитват да манипулират и да заблуждават всички", възмути се Сергей Станишев.

Лидерът на БСП припомни факта, че всяка седмица Бойко Борисов излиза и убеждава българите, че в държавата става това, което той каже. „Публично известно е, че тази власт е централизирана, персонифицирана и няма как сега, да си измие ръцете с предишното управление. Те имаха цялата власт в ръцете си за последните 4 години- парламентарно мнозинство, удобен президент от 2011 година, и какво ли още не", каза още Сергей Станишев. По думите му, според Закона за черноморското крайбрежие, влязъл в сила през януари 2008 година, дюните са публична държавна собственост и те не могат да бъдат продавани. „През 2007 година, след дебати и немалко съпротива, бе приет закона за Черноморското крайбрежие, който целеше и постигна именно ограничаване на презастрояването на Черноморското крайбрежие и въвеждането на ясни правила", каза Станишев. Той припомни, че този закон е възложил на българското правителство изготвянето на специални карти, които да прецизират точните граници на дюните, но с идването на власт на ГЕРБ през 2009 година тази дейност е прекратена.

„Правителството на ГЕРБ и по- конкретно  Агенцията по кадастър, под ръководството на г-н Плевнелиев и МРРБ, прави това напълно съзнателно и създава възможности за продажбата на земите с мотива: „Ами ние не знаехме там дюни ли са, не са ли дюни...", разкри Сергей Станишев. По думите му цяла България вижда, че това са дюни, има и много конкретни експертни становища, но управляващите прикриват схемата.

„Ясно е, че това е корупционна система. Точно затова и ние ще поискаме независима парламентарна анкетна комисия, а не измислената комисия на Мирослав Найденов, който очевидно е част от цялата схема", категоричен бе Сергей Станишев.

По думите на евродепутата Илияна Йотова ГЕРБ са били сварени по бели гащи, а министър Найденов отново и отново прехвърля топката на своите зам.-министри. „На него дори му е липсвало мъжество да подпише сделката и е решил да не поема ангажимент и да прехвърли топката на свой заместник , както това се случи при скандала с „Калинката", когато той отново изчезна", каза Йотова. Според нея управляващите са решили да използват точно новогодишните празници, за да се отклони вниманието на хората и сделката да мине без много шум. „Това е подобна схема като историята с шестте апартамента на Цветан Цветанов. Това е корупция по високите етажи на властта", каза още тя. Илияна Йотова допълни още, че би приела поканата на земеделския министър Мирослав Найденов да участва в комисията, сформирана от него, ако все пак той й се бе обадил по телефона.

„Това е едно грозно корупционно престъпление, реализирано от ГЕРБ", категоричен бе и депутатът от ПГКБ Димчо Михалевски. По думите му в зоната Ахелой- Равда- Несебър има 12816 декара защитени територии и няма как правителството да избяга от отговорността си за продажбата на земи от тези територии.