Българите да участват в референдума, ако искат да си върнат държавата

Дек 28, 2012 Новини БСП 0 1249

  Българският народ трябва масово да участва в референдума, ако иска да си върне държавата и да определя решенията по големите въпроси, с които да се съобразяват всички управляващи

 

Българският народ трябва масово да участва в референдума, ако иска да си върне държавата и да определя решенията по големите въпроси, с които да се съобразяват всички управляващи. Това заяви на пресконференция в Шумен зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов. Той изтъкна, че на българите предстои да избират  - дали България ще се развива като високотехнологична и социална държава, или като страна, в която ще има само примитивни услуги и няколко сектора на икономиката.

„Ние сме тези, които категорично се застъпват за развитието на ядрената енергетика и за изграждането на АЕЦ Белене", каза Янаки Стоилов. Той напомни, че единствената лицензирана площадка и единственият утвърден проект, по който са извършени значителни практически действия, е именно Белене. Стоилов добави, че със строителството на АЕЦ Белене ще бъдат разкрити няколко хиляди нови работни места, ще бъдат развити съпътстващите отрасли като машиностроене, строителство и транспорт. Също така ще бъде постигнато балансирано развитие на регионите.

Стоилов призова българските граждани масово и свободно да участват в референдума и да подкрепят строителството на АЕЦ Белене. Според него всенародното допитване има за цел не само да подкрепи развитието на ядрената енергетика у нас, но и да потърси политическа отговорност от тези, които са виновни за спирането на проекта Белене.

В пресконференцията участваха експертът по ядрена енергетика Никита Христов, зам.-председателят на НС на БСП Димитър Дъбов, областният лидер на БСП в Шумен Иван Иванов, както и областният лидер на ВМРО Светозар Петков. По-късно те разговаряха по темата „Защо ще гласувам с ДА на референдума" с граждани от Шуменска област.