Янаки Стоилов: Българският народ ще определи бъдещето на страната ни

Дек 27, 2012 Новини БСП 0 1264

„Българският народ ще бъде този, който ще определя посоката и бъдещето на страната ни като участва в Референдума за АЕЦ „Белене", независимо че управляващите подмениха истинския въпрос

„Българският народ ще бъде този, който ще определя посоката и бъдещето на страната ни като участва в Референдума за АЕЦ „Белене", независимо че управляващите подмениха истинския въпрос. Нека се обединим зад тази национална кауза и идея". Това заяви членът на Инициативния комитет и зам.- председател на БСП Янаки Стоилов преди прожекцията на документалния филм „Истината за АЕЦ Белене", която събра десетки привърженици на българската атомна енергетика в столичния клуб „Before & After". Домакини на събитието бяха представители на сдружението „Референдум- истина и реална алтернатива". Модератор на събитиетието беше говорителят на сдружението Нора Стоичкова, а колегата й Ангел Гаджев коментира, че работят с БСП, защото това е единствената партия, която отстоява каузата атмна енергетка и проекта Белене.

По думите на Янаки Стоилов много от имащите право на глас българи ще подкрепят Референдума за „АЕЦ „Белене". „Ние ще участваме в Референдума, защото българският народ не иска повече да търпи. Той иска да си върне държавата. Точно за това ще гласуваме с „Да" за АЕЦ „Белене", за нови работни места, за технологична и съвременна България", категоричен бе Янаки Стоилов. Като доказателство за изключително непочтения и недопустим начин на работа на управляващите, той даде за пример подписката, събрала гласовете на 700 000 българи, която в последствие бе подменена от ГЕРБ.

Янаки Стоилов обясни  колко важен за страната ни е въпросът за развитието на българската ядрена енергетика. „Положителният отговор на въпроса ще създаде възможности България да има своя работеща национална икономика и да има водещо място в енергетиката на целия регион. Заради това се обръщаме към всички български граждани и сме сигурни, че повечето от тях ще дадат своя положителен отговор на въпроса, който засяга бъдещето на страната ни", изтъкна Стоилов. Той постави и въпроса за ролята на монополите в сектора - не само в енергопроизводството, но и в електроразпределението на страната, отбелязвайки значението на нова ядрена централа за България и за региона ни.

Янаки Стоилов каза още, че държавата ни не просто трябва да изгради някъде нова ядрена централа, а да използва ефективно построеното в Белене. „Защото в Белене има вече изградена инфраструктура и подготовка, с възможност и гаранция за 10 000 нови работни места, ако проектът бъде рестартиран", отбеляза още той.

Членът на Инициативния комитет Явор Куюмджиев отбеляза, че България не е далече от опасността през 2028-2031 година да внася ток, тъй като потреблението ще бъде почти два пъти по-голямо от произвежданата електроенергия. „Ако проектът не се реализира, цената за страната ни ще бъде твърде висока. А сега имаме ток на поносима цена, именно заради работата на ядрената централа АЕЦ „Козлодуй", отбеляза още Куюмджиев. По думите му няма никаква логика в лъжите, че проектът икономически е неизгоден, тъй като не съществува ядрена централа в света, която да работи на загуба.

По думите на зам.-председателя на ПГКБ Михаил Миков управляващите ще се опитат да манипулират българите по време на информационната кампания. „Дори днес беше издаден информационният лист от Министерски съвет, само че в него не е спазена процедурата да бъдат включени мотивите на тези над 700 000 български граждани, които с подписа си гласуваха за изграждането на централата АЕЦ „Белене", даде за пример той.

От името на Независимо сдружение „Екогласност" бе прочетена декларация в подкрепа на изграждането на нови ядрени мощности на площадка „Белене". „За нас е ясно всичко, информирани сме и мотивирани да участваме в Референдума", заявяват от „Екогласност".