ПГКБ предлага да се удължи срокът за монтиране на фискални апарати в автобусите

Дек 12, 2012 Новини БСП 0 999

  Новото разписание на влаковете оставя много хора откъснати от света     ПГКБ ще предложи промяна в Закона за автомобилните превози, с която да се удължи с шест месеца срокът за монтиране на фискалните апарати в автобусите

 

Новото разписание на влаковете оставя много хора откъснати от света

 

 

ПГКБ ще предложи промяна в Закона за автомобилните превози, с която да се удължи с шест месеца срокът за монтиране на фискалните апарати в автобусите. Това обяви в парламента депутатът от ПГКБ Петър Мутафчиев. „Тези шест месеца, които предлагаме, ще помогнат на фирмите да организират по- добре работата си. В противен случай ще настъпи пълен хаос в автомобилните превози", аргументира се Мутафчиев. Той отбеляза, че едва през ноември месец бяха определени техническите параметри за апаратите и не всички фирми ще имат възможност да изпълнят задължението до 3 януари, когато изтича срокът. „Не считаме, че може да има каквито и да било проблеми с финансовата дисциплина, защото билетите, които сега се издават, са фискални документи", каза още депутатът.

Социалистите остро критикуваха и новото разписание на влаковете, което според тях не е в интерес нито на гражданите, нито на БДЖ. Депутатът от ПГКБ Румен Такоров заяви, че социалистите ще настояват транспортният министър да обясни в парламентарната комисия по транспорт защо разписанието се въвежда точно сега. „Това е нов удар върху железопътния транспорт", категоричен беше Такоров. Той отбеляза, че България е единствената държава в ЕС, в която през последните години пътниците в автобусния превоз намаляват за сметка на железопътния. „Това е точно обратно на изискванията на ЕС", добави депутатът и уточни, че за девет месеца с 12,3% са занижени превозите в жп транспорта.

Депутатът от ПГКБ Корнелия Нинова даде фрапиращ пример от нейния избирателен район. Тя припомни, че през март месец се срути мостът, който свързва Петрич с останалия свят. „Обещанието на правителството беше, че до март-април мостът ще бъде възстановен. И до днес мостът не работи. Единствената възможност на хората от селата да се придвижат до Петрич беше влак. В момента заради разписанието и тази възможност им е отнета. Хората от селата нямат никаква алтернатива", каза Нинова. Според нея новото разписание е абсолютно необмислено и в зимата поставя пред изпитание много хора.

Социалистите се обявиха срещу отнемането на картите за безплатно пътуване на работещите в железопътния транспорт. Петър Мутафчиев подчерта, че са събрани над 3000 подписа с искане да бъде спряна тази процедура и да се преговаря с представителите на работещите в БДЖ и НКЖИ. „Не приемаме мотивите, с които се отнемат картите. В момента напрежението в железопътния транспорт е много голямо по отношение на отнемането на това право на работниците. Ще настояваме да бъде отменена тази процедура", добави Мутафчиев.