ГЕРБ се присламчиха към референдума, за да не бъдат бити

Дек 08, 2012 Новини БСП 0 1093

Подкрепата за Белене е крачка към връщането на държавата на хората   Референдумът е отговор на 770 000 българи срещу решението на ГЕРБ за спиране на проекта Белене

Подкрепата за Белене е крачка към връщането на държавата на хората

 

Референдумът е отговор на 770 000 българи срещу решението на ГЕРБ за спиране на проекта Белене. Управляващите подмениха съдържанието на въпроса на референдума, след което се присламчиха към него, за да не бъдат бити. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на заседанието на Националния съвет на партията. „ГЕРБ са в позицията на малкия Джо", отбеляза Станишев, като илюстрира позицията на управляващите с виц: малкият Джо попитал - кой е срещу мен. Големият Джо се изправил и отговорил - Аз. Малкият Джо веднага променил въпроса си и попитал - кой е срещу мен и срещу големия Джо.

Зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов изтъкна, че в предстоящата кампания единствено социалистите ще защитават идеята на формулирания от гражданите въпрос на референдума. „БСП е длъжна да отстои развитието на пряката демокрация. Това е важна крачка, за да може народът да си върне държавата", категоричен беше Стоилов. Той призова за масово участие на предстоящия референдум. „Не се отказвайте от своето право. Вашият глас е важен за защитата на демокрацията в България", беше посланието му към хората.

Янаки Стоилов отбеляза, че изграждането на атомна централа в Белене е национална кауза. Той изтъкна, че без Белене бъдещето на ядрената енергетика в страната е под въпрос. По думите му проектът дава възможност за възраждане на българската индустрия и за създаване на нови работни места.

„Важно е хората да потърсят отговорност от ГЕРБ за спирането на проекта", добави Стоилов. Според него кампанията за референдума трябва да започне още през декември и изисква голяма мобилизация на БСП. Стоилов отбеляза, че масовото участие и позитивния отговор на референдума водят към спечелване на парламентарните избори от БСП. Зам.-председателят на НС на партията предупреди и за опасността ГЕРБ да се опита да проведе генерална репетиция за манипулирането и контрола на предстоящите парламентарни избори.