Симеон Дянков предпочете да разглежда картинки, вместо да защити бюджета за 2013г.

Дек 06, 2012 Новини БСП 0 1444

Срамувате ли се от това, което приемате? С този въпрос депутатът Георги Терзийски се обърна към депутатите от ГЕРБ, след като те предпочетоха да обсъждат най-важния закон за България в късните часове на денонощието

Срамувате ли се от това, което приемате? С този въпрос депутатът Георги Терзийски се обърна към депутатите от ГЕРБ, след като те предпочетоха да обсъждат най-важния закон за България в късните часове на денонощието. И тази година управляващите затвърдиха практиката си да приемат държавния бюджет „на тъмно". Опитвайки се да скрият решенията си, те дори отказаха дебатите да се излъчват в национален ефир. Георги Терзийски изрази възмущението си от поведението на финансовия министър. „Господин Дянков, бихте ли ми казали дали това е илюстрованата версия на бюджета, който разглеждаме. Аз не разполагам с тези картинки, които вие разглеждате цял ден в залата", обърна се депутатът към министъра. „Бюджетът за 2013г. съдържа пороците и на предишните бюджети на ГЕРБ", каза още Терзийски в опита си да привлече вниманието на министъра към бюджета, който засяга всички българи.

 „В годината на избори ГЕРБ са обещали да не разкрият нито едно работно място. Поели са ангажимент да вдигнат инфлацията догодина", заяви Петър Димитров. Емилия Масларова добави, че управляващите търпят пълен провал в политиката по заетостта. Тя настоя да се подкрепят младите хора, където безработицата расте фатално. Социалистите поискаха допълнително 7 млн.лв. за децата с увреждане. „Тези пари са дори по- малко от похарченото за правителствения авиоотряд", отбеляза Масларова. Тя защити и искането на всички родители с деца до 18 години - да се увеличат детските добавки на 50лв. Социалистите поискаха допълнително 100 млн.лв. за Националния план за заетостта, както и увеличаване на стандарта на издръжка на социалните заведения с 5%.  

Пламен Орешарски обърна внимание на провала на ГЕРБ в събираемостта на приходи. Според него само от акцизи реално може да се събере двойно по- голяма сума. Димчо Михалевски изтъкна, че може да има 4 млрд.лв. допълнителни приходи, ако се подобри събираемостта и ако не се покровителства контрабандата. Корнелия Нинова също коментира темата като подчерта, че контрабандата на цигари стигна 40% при управлението на ГЕРБ. „Реши ли държавната машина, може да се справи с контрабандата. Очевидно не искате, защото крадете от нея", изтъкна депутатът от левицата.

Димчо Михалевски изтъкна, че това е поредният бюджет, който се планира с дефицит. Той предупреди, че увеличаването на дълга е проблем и има опасност страната да нагази в дългова криза. Михалевски напомни и за почти истеричните настоявания за управляващите за спешен ремонт на виадуктите. Оказва се обаче, че нито има изготвена програма за такива ремонти, нито има предвидени пари за тази дейност.

В рамките на дискусията социалистите поискаха увеличение на средствата за държавните училища и за БАН. „Рискувате да се запишете като ликвидатори на БАН", обърна се Ваня Добрева към ГЕРБ. „Направихте луди земеделските производители", добави Пенко Атанасов. Той настоя за 135 млн.лв. за национални доплащания и за 50 млн.лв. за пропадналите площи. Румен Такоров аргументира нуждата от 100млн.лв. за БДЖ. Мая Манолова поиска 124 млн.лв. повече за общините и напомни, че повече от две трети от публичните услуги за гражданите идват от общините. Социалистите настояха парите за здравното министерство да нараснат със 150 млн.лв. Ивелин Николов изтъкна, че са нужни още 4 млн.лв. за програмата за младежта.