Сергей Станишев пред 20 000 българи: Нашата кауза е възраждането на България

Nov 17, 2012 Новини БСП 0 1005

БСП прави  правителство на националната отговорност, което ще спаси и ще възроди България   Нашата кауза е възраждането на България

БСП прави  правителство на националната отговорност, което ще спаси и ще възроди България

 

Нашата кауза е възраждането на България. Искаме да съставим правителство на националната отговорност, което ще спаси и ще възроди България. С тези думи лидерът на БСП Сергей Станишев се обърна към 20 000 протестиращи, които днес се събраха на площада пред парламента, за да сложат точка на катастрофата ГЕРБ. „Поклон пред всички вас, които сте тук, за да изразите отношението си към Бойко Борисов и ГЕРБ. С коя дума се обръщаме днес към тях", попита множеството Станишев и получи отговор, умножен по хилядите гласове - „Оставка". Лидерът на БСП изтъкна, че протестът на площада е силно послание към всички българи. „Надежда има. БСП осъзнава своята национална отговорност. Ние сме за различна политика, която поставя в центъра на всичко обикновения гражданин", заяви Станишев.

„БСП има една задача - да върнем държавата на народа. Ние протягаме ръка към всеки българин, който иска да върне перспективата на България", обърна се към протестиращите Станишев. Той отбеляза, че социалистите отиват на следващите избори не само, за да победят ГЕРБ, но и защото са уверени, че страната има нужда от промяна. Целта е България да бъде модерна, европейска, социална държава, с работеща икономика и институции, които да работят за общото благо, а не за някой частен интерес. Председателят на БСП изтъкна, че в управлението на социалистите ще има място за всеки, който е съпричастен към тази национална кауза. „Ние сме открити за всички, които искат да живеят свободно, да имат работа, да могат помагат на родителите си и да се грижат за децата си", каза Станишев. Той отбеляза, че на социалистите е нужен мандат, който да им даде силата за решителна промяна. Президентът на ПЕС напомни, че БСП може да разчита на подкрепата на цялата европейска социалдемокрация. „Ще бъдем гарант за честни избори и ще бъдем преграда пред контрола, манипулациите и фалшификациите на ГЕРБ", добави Станишев.

Според председателя на социалистите управлението на ГЕРБ се е превърнало в криза на смисъла да останеш в България. „Това е най - страшното, наред с факта, че хората тънат в мизерия, лишени са от работа, от доходи, от здравеопазване, от перспектива. ГЕРБ вкараха страната и всеки човек в тежка криза", заяви Станишев. Той отбеляза, че  държавата е превзета от шепа хора от една групировка, а сред протестиращите се чуха викове - „Мафия". Според Станишев управляващите гледат на държавата и на създаденото от всички хора като на плячка, която раздават на приближените. Той предупреди, че управлението на ГЕРБ връща България с десетилетия назад и разрушава енергията на нацията. „Тази върхушка се е впила във властта. Обсебени са от контрол, подслушват всички, искат да контролират съдебната власт, искат бизнесът да е техен, а хората- да бъдат бедни и подчинени", добави председателят на БСП. 

Преди да се качи на сцената на днешния митинг, Станишев беше посрещнат на площада от социалисти, които го поздравяваха за отговорния му пост като президент на ПЕС и пожелаваха успех на БСП на предстоящите избори. Хората дойдоха на протеста със силни послания, която бяха изписали на плакатите си - „Спри ГЕРБ, спаси България", „STOP на бедността", „Борисов, Караджова, Дянков - ГМО", „ГЕРБ = Група за Етапно Разграбване на България", „Срещу лъжата наречена ГЕРБ".

 

 

 

 

Реч на председателя на БСП Сергей Станишев

на националния протестен митинг

„Да сложим точка на катастрофата ГЕРБ"

 

 

         Скъпи съотечественици,

         Граждани на Република България,

 

         Дълбок поклон пред всички вас, които днес сте на този площад, за да изразите своята позиция, своето отношение към управлението на ГЕРБ и към Бойко Борисов. С коя дума се обръщаме към него днес? Оставка!

         Скъпи приятели, всички ние, близо 20 000 българи сме тук, не само защото идва зима и хората тънат в мизерия, не само защото наближават избори, които ще са съдбовни за България и за бъдещето на всеки човек. Ние сме тук, защото ГЕРБ вкараха България и всеки един човек в нашата страна в тежка криза. Криза на икономиката, криза на здравеопазването, криза на образованието за младите хора, криза на социалната държава. Но най- страшни е друго - не само че хората са лишени от работа, от доходи, от здравеопазване, от перспектива - все повече управлението на ГЕРБ се превръща в криза на смисъла да останеш в България и да градиш своя живот, живота на близките си тук, в нашата страна. Имало е различни периоди за тези 23 години преход, но ние сме тук в България. Искаме да живеем в нашата родина, искаме тя да процъфтява.

Перспективата е отнета от ГЕРБ. Държавата е превзета от шепа хора от една групировка. Те разглеждат държавата като своя бащиния, като своя собственост. Всъщност по- лошо - те разглеждат нашата държава, създаденото от всички нас, като плячка. Плячка, която я преразпределят, разкъсват и раздават на своите приближени - политически и икономически. Затова искаме тяхната оставка.

Скъпи приятели, днес БСП, българската левица има само една задача - да върнем държавата на хората. В тази наша задача ние сме открити и имаме протегната ръка към всеки българин, който иска да върне смисъла и перспективата на нашата страна, на всички в България. Ние не отиваме към избори, просто за да победим ГЕРБ, да вземем един глас повече от тях. Това не е достатъчно. България се нуждае от цялостна, смислена, радикална промяна, която да направи България модерна, европейска, социална държава, с работеща икономика и с институции, които са подотчетни на хората, които се контролират от гражданите, които работят за общото благо, а не за нечий частен интерес.

Скъпи приятели, затова ние казваме днес на тази дата през ноември към хората, които ще излязат през юли да гласуват - искаме да съставим правителство на националната отговорност, което ще спаси и ще възроди България. Затова ни трябва силно доверие на хората, не само на ляво мислещите българи, не само на Коалиция за България. Ние искаме да управляваме с ума, с таланта, със знанията, с експертизата, с труда, с работата на всички българи. И в нашето управление и на национално, и на местно ниво ще има място за всеки, който е съпричастен към тази кауза. Защото това е кауза не партийна, а национална. Защото добре разбираме, че само ние, само нашите сили няма да са достатъчно, за да изведем България на прав път към просперитет и достоен живот за хората. Искам това да го чуят всички хора, които желаят да живеят свободни в своята страна, желаят да имат работа, да могат да помагат на своите родители, да осигурят бъдеще на своите деца, които искат да участват и да дадат своята енергия за всичко това, за което говорим, което е необходимо за България. Ние сме открити към тях. Открити сме към тези хора, които съзнават - леви, центристи, десни, които нямат политически убеждения, но разбират, че задача и цел номер едно е да се отстрани от власт едно вредно правителство, което връща България не с години, с десетилетия назад, което запушва енергията на нацията. Това искаме да постигнем. Аз знам, мнозина ще кажат - нали и вие бяхте в управление. Да, но нямахме достатъчно сила и достатъчно доверие, което да ни дадат на избори.

Ние искаме мандат, който да ни даде сила за решително управление, за дълбока промяна. Промяна не само за целите на БСП, а за Българи. За България. За България. Искам да кажа, ние имаме право да го кажем - защото нашата партия няма да изчезне, никой от нас няма да си замине в Америка или в Европа, или където и да е. ние сме тук и сме показали, че имаме и силата, и мъдростта да се променяме, да признаваме нашите грешки, да се осъзнаваме и да работим за благото на всеки един българин.

Скъпи приятели, битката няма да е лесна, никой от нас няма илюзии. Тази върхушка се е впила във властта. Тя е готова на всичко, за да опази своите привилегии - хеликоптерите, с които хвърчат като с таксита, да разпределят баницата от обществените поръчки на свои приближени, да използват създаденото от всички българи чрез труда им за преразпределение и за своя власт, за нейното укрепване. Те са обсебени от контрол. Искат да контролират всичко. Подслушват всички. Искат да контролират съдебната власт, бизнесът да бъде техен. Искат хората да бъдат унизени, бедни и подчинени, защото когато човек мизерства, когато всеки ден се бори за физическо оцеляване, няма духа, няма силата да се изправи и да каже НЕ. Но нас не ни пречупиха и няма да могат да ни пречупят.

Ние никога не сме били и с такава външна подкрепа от цялата европейска социалдемокрация, от много хора в Европа, които заедно с нас няма да допуснат волята на българските граждани на изборите да бъде фалшифицирана и подменена. Ние ще бъдем гарант на честни и свободни избори и ще бъдем непреодолима преграда пред парите, контрола, манипулациите и фалшификациите на ГЕРБ. Така ли е? Така е.

Скъпи приятели, на нас ни трябва силен успех, за да можем да направим това, което е нужно за всички български граждани след изборите. Ще го направим, колкото и трудно да бъде. Голям и силен мандат ни е нужен, за да можем да преодолеем наследството на Бойко Борисов. Какво е то - наследство с милиарди нови задължения; с мизерстващи хора, които не могат да свържат двата края; с прегазена икономика, защото работят само за своите монополисти, за олигархията, за всички, които са близки за тях; с огромни проблеми, които ще трябва да бъдат преодолявани. Тази власт е власт на мафията по същество.

Уважаеми съграждани, много добре знам, че за 23 години е натрупана огромна умора, много отчаяние. Много българи се оттеглиха от политиката, не искат дори да гласуват, казват - всички са еднакви, нищо няма да се промени. Това, че вие сте тук е послание към всички хора на България, които мислят и търсят алтернатива. Това послание е, че надежда има, че БСП осъзнава своята национална отговорност, че имаме план за различна политика, която поставя в центъра на всичко обикновения български гражданин.

Промяната трябва да гарантира силна, но демократична  и отговорна държава. Промяната трябва да гарантира работеща икономика, основана на производство и на създаване на работни места. Промяната трябва да гарантира бъдеще за младите хора чрез приоритетно развитие на образованието и чрез създаване на специални механизми за младежка заетост. Промяната трябва да гарантира достъпно и качествено здравеопазване на хората. Промяната трябва да гарантира достойнство и уважение към всеки един човек в България. Можем да го направим заедно.

Искаме да получим доверие от хората, за да можем да спасим и за възродим нашето отечество. Няма да е лесно. Не обещаваме лек път до изборите. Не обещаваме и веднага реки от мед и масло. Но могат да се направят ясни и конкретни неща, които да покажат, че държавата е променена в интерес на всеки български гражданин - като отношение, като дееспособност, като ефективност, като прозрачност, като откритост към всички, като разговор с всички.

Скъпи приятели, ще постигнем това, защото нашата кауза е България, възраждане на България.

Да сте живи и здрави, имайте самочувствие, имайте куража, както го имате днес. Имайте силата да променим нещата, да заживеем в нашата държава със самочувствието на истински европейци, които имат перспектива и се гордеем със своята страна, със своето общество. Успех. Победа.