Длъжни сме да изведем България отново на пътя на развитието

Nov 17, 2012 Новини БСП 0 910

„Днешният протест включва България в европейските протести през последните месеци

„Днешният протест включва България в европейските протести през последните месеци. От Лисабон до Атина и от Рим до Лондон - все повече хора се надигат срещу голямата безработица, срещу свиването на социалните разходи, срещу ограничаването на социалните права", каза зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов на националния протестен митинг на левицата. „Ние сме длъжни да изведем страната ни отново на пътя на развитието", каза още Стоилов. „Нека бъдем единни в защита на демокрацията. Само по този начин ще надмогнем примирението, ще избегнем катастрофата. Нито крачка назад, ще строим завод за живота", призова той.

Стоилов припомни подкрепата, която БСП оказа за реализирането на първия в демократичната история на страната ни референдум за ядрената енергетика. „Всички трябва да работим така, че на референдума да участват няколко пъти повече граждани от тези, които се включиха в подписката. Нека това милионно „ДА" да бъде за изграждане на нова ядрена централа на площадка Белене. „ДА" за достъпна цена на тока. „Да", за работа и доходи на гражданите, „ДА за развитието на България", призова още Янаки Стоилов. Кметът на Белене Петър Дулев отбеляза, че спирането на проекта Белене ще се отрази негативно както на региона, така и на цялата страна - то е пречка за превръщането на България в енергиен център. Дулев изрази дълбоката обида на хилядите хора от подмяната на въпроса на референдума.

„Бойко Борисов играе футбол, реже ленти, брои звездите. Кога му остава време за важните дела. Изглежда си имаме безработен премиер", отбеляза зам.-председателят на МО в БСП Вероника Делибалтова. Тя изтъкна, че младежката безработица в България е два пъти по-голяма сравнение с 2008г. и се възмути от бездействието на ГЕРБ. Същевременно Делибалтова благодари на Сергей Станишев, който като лидер на БСП и като президент на ПЕС, е взел присърце проблемите на младите хора и работи за техните решения.

„Държава, която не се грижи за младото си поколение, няма бъдеще! Ние не искаме да живеем в такава държава", заяви младият земеделски производител от Трявна Цонко Василев. Той отбеляза, че има желание да остане в България и да се занимава със земеделие, но управляващите в последните 4 години само пречат на отрасъла, увеличавайки акцизите и бюрократизирайки системата. „Принуждават ни да оставим тракторите и да впрегнем конете. Бойко Борисов строи магистрали, но аз до фермата си газя в кал, защото съм лош човешки материал", възмути се Цонко Василев.

„Известно е търпението на българина, но то си има граници. Мизерията, отчаянието, гневът, желанието да кажем стига - това ни накара да дойдем тук и да сложим точка на управлението на ГЕРБ", заяви секретарят на ПГКБ Мая Манолова. По думите й управляващите живеят в паралелен свят, в който се интересуват само от собствените си екстри. „Това е лъскав свят за тях и техните близки, който е различен от нашия свят", заяви депутатът от левицата. „Военните хеликоптери са такситата на властта. Бонусите са пастите на властта. България е оазис на организираната престъпност - това е признание на властта", добави Манолова. По думите й бюджетът за следващата година ще донесе бедност, безработица и скотски живот. „Искам да отлича една група българи, които носят и дават живот- българските майки. Казвам това като жена и майка, като човек, който разбира какво означава 5000 деца по- малко за всяка година от управлението на ГЕРБ", заяви Мая Манолова. Според нея това е убийствена за България тенденция, която може да бъде спряна само от левицата. „Промяната може да дойде само с БСП", категорична беше тя. Светлана Такева от Варна, която е майка на две деца, се обърна към социалистите на митинга с думите - „Здравейте спасители" и добави - „Можем да спасим България, ако сме заедно. Платихме висока цена за управлението на ГЕРБ. Време е да ги отпратим".

„Сполетя ни едно голямо бедствие, което промени съдбите на всички перничани. Бедствие, за което не получихме подкрепата на управляващите от ГЕРБ. Те просто искаха да омаловажат проблема и да забравят по-бързо за нас", добави и зам.-кметът на Перник Станислав Владимиров. „Земетресението в Перник предизвика трусове не само в региона, но и в цялата ни държава. Цяла звездна плеяда управляващи политици, начело с Бойко Борисов посети региона ни и раздаваха големи обещания. Днес за всички е ясно, че управляващите от ГЕРБ пари за Перник нямат!", каза кметът на Богданов дол Кирил Леонов. Той разкри, как над 7000 жители на Перник и региона са подали молби за помощ от Междуведомствената комисия, ръководена от вицепремиера Цветан Цветанов. „За 6 месеца обаче те са благоволили да се съберат едва 9 пъти и са разгледали малко над 600 молби, от които са одобрили 405 и са отхвърлили или отложили другите", възмути се Кирил Леонов. По думите му, с тези темпове на работа, на управляващите ще им трябват два мандата да прегледат всички молби, но никой няма да ги чака толкова. „Излъгаха ни. Не само нас- цяла България!", каза още Леонов. 

„БСП е партията, която може да спре разрухата и да върне справедливостта. Ние сме тези, които можем да върнем държавата на хората. Ние сме тези, които могат да победят ГЕРБ", заяви председателят на ГС на БСП в София Анна Янева. Тя бе категорична, че БСП не иска победата за себе си, а за всички българи, защото подобряването на живота на хората и решаването на техните проблеми в най-важната мисия на левицата. „ГЕРБ открадна референдума от 770 000 българи, но референдум ще има и ние, и всички, които ще гласуват, ще гласуват „ЗА" АЕЦ на площадка Белене", изтъкна Анна Янева.