Сергей Станишев: Режими като този на Бойко Борисов рано или късно се провалят

Nov 16, 2012 Новини БСП 0 1377

През последните години има видимо влошаване на демократичните стандарти в ЕС, особено в някои страни от Централна и Източна Европа, отбеляза президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев по време на конференцията „Демокрация и Свободи в Централна и Източна Европа" в Будапеща

През последните години има видимо влошаване на демократичните стандарти в ЕС, особено в някои страни от Централна и Източна Европа, отбеляза президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев по време на конференцията „Демокрация и Свободи в Централна и Източна Европа" в Будапеща. Станишев изтъкна, че към  икономическата, финансовата и социална криза добавят разочарованието на хората и неуспехите, свързани с прехода. Доверието в институциите спада, а управленските решения се взимат без да бъдат питани хората какво мислят за рязането на разходи и на социални придобивки. Според президента на ПЕС се създава среда за популистки лидери и движения и за техни изборни успехи. Станишев напомни, че допреди няколко години те бяха с ограничено влияние и се свеждаха до малки политически формации, като например Атака в България или други малки формации в Унгария и Румъния.

„Сега вирусът на популизма обхваща по- големи десни партии и лидери", предупреди Станишев. По думите му общата характеристика на тези формации е, че идват на власт с обещанията да защитят народа, да се борят с лошите политически елити. Наред с това те демонизират политическите си опоненти и несъгласните с тях. Не могат да съществуват без конфронтация и перманентна война. „За тях важи принципа, че са виновни всички, но не и те самите", добави лидерът на европейските социалисти.

Станишев напомни, че Бойко Борисов, Траян Бъсеску и Виктор Орбан дойдоха на власт с обещания за справедливост и промяна в полза на хората, но реалността се разминава с обещаното. Те демонстрираха неспособност да решават икономическите проблеми, непредсказуеми са и превръщат държавата в рисков фактор за хората и за икономиката. Резултатът е, че тежестта на кризата се прехвърля върху обикновения човек, безработицата расте, увеличава се бедността, а бюджетните баланси са за сметка на отнемане на социални права. „Те са фиксирани върху превземането на цялата власт в свой интерес и целта им е да я запазят, дори когато са загубили доверието на хората. Установяват режим с авторитарен характер, посягат на независимостта на съдебната власт, подчиняват медиите, ограничават свободите и установяват личен контрол върху икономическия живот. Насаждат страх и променят правилата, например изборните, така че да си осигурят служебна победа", каза още Станишев. Според него типичен пример са последните избори в България. В Унгария пък предстои да се промени изборното законодателство в полза на управляващите.

„Такъв тип режими рано или късно се провалят", категоричен беше президентът на ПЕС. Той изтъкна, че Бъсеску беше избран за президент с гласовете на 5 млн. румънци, след което 7 милиона граждани чрез референдум поискаха той да напусне. Според Станишев същата е тенденцията и в България и в Унгария. „Такъв тип управления трябва да бъдат отстранени възможно най- бързо, защото рушат демокрацията, задълбочават икономическите проблеми и водят хората до мизерия", заяви лидерът на ПЕС.

Станишев обяви, че ПЕС създава специална политическа мрежа на тема демокрация. ПЕС, Групата на СиД в ЕП ще следят демократичните стандарти стриктно, особено в държавите с видими проблеми. Акценти ще бъдат свободата на медиите, честността на изборите и свободите на гражданите.

„Ако демокрацията е под заплаха в която и да е държава от ЕС, самият ЕС и неговите фундаментални принципи са застрашени. С това не може да има компромиси", каза в заключение президентът на ПЕС.