Декларация на ПГКБ

Nov 16, 2012 Новини БСП 0 1365

  ДЕКЛАРАЦИЯ   на Парламентарната група на Коалиция за България прочетена от депутата от ПГКБ Петър Димитров     Вчера беше подписано окончателното инвестиционно решение за изграждане на българската част от газопровода „Южен поток" и новите договори за доставка на газ с Газпром

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

на Парламентарната група на Коалиция за България

прочетена от депутата от ПГКБ Петър Димитров

 

 

Вчера беше подписано окончателното инвестиционно решение за изграждане на българската част от газопровода „Южен поток" и новите договори за доставка на газ с Газпром. Правителството шумно разтръби как е постигнало над 20% намаление на цената на газа. Истината е, че отново ни излъгаха! В тази връзка Парламентарната група на „Коалиция за България"

 

ЗАЯВАВА

1.     Категоричната си подкрепа за реализацията на проекта „Южен поток". Това е алтернативен газов проект, който осигурява увеличаване на доставките на газ за ЕС, осигурява ново модерно алтернативно трасе по дъното на Черно море, повишава енергийната сигурност на Европейския съюз.

2.     Подкрепя усилията на правителството за осигуряване на нови, по-справедливи договори за доставка на газ за България по нови, по-справедливи пазарни цени, без посредници.

 

В същото време ПГКБ не крие безпокойството си от конкретните договорености по тези споразумения:

1.     На първо място това е безпокойството от начина, по който бяха постигнати и подписани тези договорености. На 27 август 2012г. изпълнителният директор на БЕХ тайно от българското общество поема официален ангажимент до 15 ноември тази година да подпишем окончателното инвестиционно решение за „Южен поток". В противен случай се поема ангажимент България да върне реализираната икономия от намалената цена на газа в размер на 70 млн. долара. Това предопределя неизбежното подписване на това споразумение, дори българската страна да има резерви по неговото съдържание. С окончателното подписване на споразумението на 15 ноември беше доказано, че България е поела и вчера подписа този ултиматум. Това е скандално и във всички демократични държави неизбежно би довело до оставките на шефа на БЕХ и на ресорния министър.

2.     На второ мястое растящото безпокойство от клаузите на подписаното      тайно споразумение за окончателното инвестиционно решение за „Южен поток" - България. В тази връзка ние питаме:

o       Защо се спират доставките на газ по досегашната мрежа през Украйна. В резултат трасето на „Южен поток" става безалтернативно, което заплашва енергийната сигурност на България. Освен това България губи част от досегашната си газопроводна мрежа (от Негру Вода до Провадия), както и модернизираната компресорна станция в Кардам. Ще изгубим и значителна част от приходите от транзитни такси от този участък на газопровода. ПГКБ пита - какъв е конкретният размер на загубите на България от тези промени и как ще бъде компенсирана България за загубата на тези транзитни такси?

o       Вече е ясно, че през първите 15 години България няма да получава никакви доходи от този газопровод. В тази връзка ние питаме - какви ще бъдат ползите за България през следващите 10 години и до края на експлоатацията на газопровода? Искаме еднозначно да знаем какво ще получи България от изграждането и експлоатацията на газопровода.

o       Как е определена цената от 3,308 млрд. евро за българската отсечка, при положение, че няма дори утвърдено окончателно трасе? Отклоненията за Гърция и Сърбия включват ли се в нея?

o       Какви са условията по руското кредитиране на проекта? Защо руското кредитиране за Белене се счита за неприемливо, а за Южен поток е приемливо? Напомняме, че АЕЦ „Белене" трябва да произвежда електроенергия за България, а Южен поток ще транзитира газ за трети страни. Къде е логиката?

o       Какъв ще бъде размерът на дивидента, за да може да се обслужва кредитът? А размерът на транзитните такси? Калкулирани ли са лихвите по кредита и инфлацията? И коя инфлация?

o       При какво натоварване на тръбата е изчислен размерът на транзитните такси? При 100% натоварване на тръбата? И какво се случва, ако тръбата не е натоварена на 100%?

o       Какво се случва, ако печалбата на съвместното дружество не е достатъчна за обслужване на кредита от Газпром? Може ли Газпром да стане мажоритарен собственик по схемата „дълг срещу собственост" или изплащането да продължи десетилетия, през които българската държава да не получи никакъв дивидент?

o       Включена ли е клаузата „Доставяш или плащаш" и как това се съчетава с европейските антимонополни изисквания? Ако Газпром ползва само 50% от тръбата, кой и как ще гарантира нейната запълняемост?

o       Поискана ли е дерогация от ЕК и какви са гаранциите, че тя ще бъде получена?

o       Как ще бъде възложено изграждането на българската част от Южен поток? Може ли строителството да се извърши от дъщерна фирма на Газпром? Кой ще вземе тези 3,308 млрд. евро - български фирми или чужди изпълнители?

o       Вече се правят политически изказвания, че през януари 2013г. е планирана първа копка по Южен поток - България. Как ще стане това, като няма ОВОС? Няма и конкурс за изпълнител. Напомняме, че ОВОС-ът по Набуко беше изготвен за 1,5 г.

Почти 4 години правителството на ГЕРБ твърдеше, че няма връзка между преговорите по договорите за доставка на газ и Южен поток, а сега се демонстрира точно обратното. Нали България беше в силна позиция, тъй като Газпром трябвало да продава газа си? Сега се оказа, че Газпром е в силна позиция, тъй като България няма газ за 2013 г.! И без споразумението за Южен поток България от 1 януари 2013 г. можеше да остане на студено!

 

Сега размахвате новите договори за доставка на газ като крупен успех на ГЕРБ и лично на премиера. Така ли е?

1.     „Ниската" цена на газа, която България договори е по-висока от тази на входа на Германия. Защо? България е много по-близо до Русия и цената би трябвало да бъде много по-ниска! Тази цена е наказателна и е за безотговорната политика на българското правителство! Тя е руският отговор за „плесниците" на Дянков към Русия! Предлагам да влезете в който искате статистически сайт и да намерите доказателство, че цената в България някога е била по-висока от тази в Германия. Това никога не е било! Вие го достигнахте! „Браво" на вас!

2.     Запази се обвръзката на цената на газа с растящата цена на нефта и на дериватите от нефт. В цял свят пазарната цена на газа пада интензивно, а в България ще продължава да расте, заедно с цената на нефта.

3.     Шумно се рекламира отпадането на посредниците и се отминава факта, че сега остава един посредник - Газпром-експорт. Един монополен посредник! По-рано имаше поне някаква алтернатива при избора на посредник. Сега остана един единствен!

Истинският резултат ще го видим на 1 януари 2013г., ако наистина е договорено намаление над 20%, то цените на природния газ трябва да паднат с 20%, а не с 0,67%, както при последното намаление от 11%, т.е. цената на парното трябва да падне поне с 15%. Ако това се случи, всички ще ръкопляскаме. Ако обаче не се случи, както най-вероятно ще стане, то очевидно ще се потвърди, че лъжете арогантно!

 

Но лъжите винаги се наказват! Хората не са глупави! Елате утре на протестния митинг на левицата, за да видите гнева на хората! След поредната ви лъжа този гняв ще се стовари върху вас в нов 20-кратен размер!