БСП кани на протест всички, които са против мизерията и безработицата, които ни докара ГЕРБ

Nov 13, 2012 Новини БСП 0 1294

Държавата се опитва да предопредели избора на Църквата чрез политически натиск     БСП кани на протест всички граждани, които искат промяна в България, обяви председателят на социалистите Сергей Станишев на пресконференция

Държавата се опитва да предопредели избора на Църквата чрез политически натиск

 

 

БСП кани на протест всички граждани, които искат промяна в България, обяви председателят на социалистите Сергей Станишев на пресконференция. Лидерът на БСП призова тази събота пред парламента да излязат хората, които не одобряват случващото се в държавата и са против управлението на ГЕРБ, против мизерията, безработицата, социалното безразличие. Националният протестен митинг „Да сложим точка на катастрофата ГЕРБ" ще започне в 12.00 часа на 17.11.2012г. на пл. Св. Ал. Невски в София. „Властта става опасна за държавата и за хората и затова трябва да си ходи", категоричен беше председателят на социалистите.

Сергей Станишев изрази сериозната си тревога от политическия натиск върху Светия синод и Българската православна църква, както и от опитите държавата да предопредели избора на Църквата. „Водеща фигура в това се оказа директорът на дирекцията по вероизповедания на МС - Емил Велинов", изтъкна лидерът на БСП. Според него Бойко Борисов трябва да вземе спешни административни мерки, в противен случай това ще означава, че зад действията на Велинов стои именно Борисов. Станишев напомни, че разколът през ‘92г. беше предизвикан чрез намеса на държавата в делата на БПЦ. Лидерът на социалистите обърна внимание на събитията от 1 юни ‘92г., когато мутри и биячи окупират Синодалната палата. „Атаката на разколниците е подкрепяна и охранявана от фирмата на Бойко Борисов", отбеляза Станишев.

Лидерът на БСП коментира още, че ВСС не издържа първия си изпит по независимост и преклони глава пред Цветан Цветанов. „Очевидно ГЕРБ подхождат към избора на главен прокурор с ясното намерение да повторят скандалния избор на конституционни съдии от квотата на парламента", отбеляза Станишев. По думите му промяната на правилата не гарантира тайната на вота. „По тази тема нямаме намерение да мъчим, в това число и пред европейските институции", категоричен беше председателят на БСП. Той допусна да има втори доклад за България и нова плесница за страната ни от Брюксел. Според зам.-председателя на ПГКБ Михаил Миков се прави опит вотът да бъде контролиран - чрез промяна на тайното гласуване и чрез въвеждане на електронно гласуване. „Призовавам всички, които ще участват в процедурата - да настояват от ВСС да има истинско състезание. Който и да бъде избран за главен прокурор, трябва да черпи авторитет от този избор", аргументира се Миков. По думите му служебните бонуси в правилата и даването на предимство на определена кандидатура слага тежко петно и поражда съмнения за начина, по който ще бъде избран следващият главен прокурор.  „Очевидно ГЕРБ не са се отказали да наложат политически диктат върху съдебната власт", отбеляза депутатът от левицата.

Михаил Миков обърна внимание и на осъдителната присъда за 100 000лв., която България получи заради случая Чакъра от времето на Бойко Борисов като главен секретар. „Този каубойски стил се пренесе в днешното управление и се превръща в стил на част от съдебната власт", заяви депутатът и напомни за емблематичния случай с Борислав Гуцанов. „Прокуратурата и новият главен прокурор са длъжни да дадат светлина на обществото, защото в противен случай ще остане впечатление за тежките политически зависимости на държавното обвинение от днешната изпълнителна власт", изтъкна Миков.

Зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов коментира закупуването на изтребители за 600млн.лв. Той настоя правителството да спре процедурата и да не обвързва следващи правителства с подобно решение. Найденов е скептичен за избраната процедура, за която дори ЕК изрази безпокойство, че е непрозрачна. На второ място депутатът отбеляза, че изтребителите са на 30-годишна възраст. Не на последно място Найденов обърна внимание, че се правят такива огромни разходи във време, когато управляващите обясняват, че няма пари за доходи. Говорителят на БСП изчисли, че 600 млн.лв. ще стигнат за 18% индексиране на пенсиите.

Попитан за коментар по казуса с кмета на Съединение, Сергей Станишев заяви, че очевидно е оказан натиск и е поставено условие - за да се одобрят проекти за общината, било необходимо членство в ГЕРБ. „Това е злоупотреба с държавна власт от страна на правителството. С европейски пари се опитват да купуват кметове и предстоящи парламентарни избори. Това е случай за ОЛАФ", заяви Станишев. По думите му това не е единична акция. „Имам информация за това как министри звънят по много кметове от БСП със същите оферти", отбеляза лидерът на БСП. Той не пропусна да изтъкне, че всеки носи отговорност за решенията си и че хората добре се ориентират.