Социалистите внасят сигнали за корупция в Столична община и в Напоителни системи

Окт 24, 2012 Новини БСП 0 915

Скандални сигнали за корупция в Столична община и в Напоителни системи представиха днес социалистите в парламента

Скандални сигнали за корупция в Столична община и в Напоителни системи представиха днес социалистите в парламента. Депутатите от ПГКБ настояха Комисията на Яне Янев да се занимае именно с тях на днешното си заседание.   

Според председателя на групата общински съветници от БСП в СОС Жельо Бойчев, комисията за корупция трябва да се занимае с начина, по който се управлява Столична община. Той представи сигнал за случващото се с транспорта и отбеляза, че към момента Столичният транспорт е задлъжнял с 80 млн.лв. „Настояваме да се провери процесът, по който са проведени скандалните конкурси за отдаване на общинските автобусни линии за превоз на частни превозвачи", заяви Бойчев. Той обърна внимание на две фирми - Карат С и Юнион Ивкони. Общинският съветник попита дали тези фирми са финансирали предизборните кампании на ГЕРБ, дали собствениците на фирмите са свързани с ГЕРБ. „Говорим за една от най- големите корупционни схеми", отбеляза Бойчев.

Депутатът от ПГКБ Антон Кутев подаде сигнал за една от големите кражби, свързана с продажба на тръби на Напоителни системи. Кутев се спря специално на случаите в Силистренския и Добричкия регион. Депутатът отбеляза, че са извадени тръбите на регионалното министерство, като щетите са за над 10 млн.лв. Според Кутев това е станало възможно само благодарение на няколко човека - министъра на земеделието, областния управител в Силистра, шефа на районното полицейско управление. „Собственикът на фирмата, която направи поразията, беше арестуван не защото краде, а защото говори", отбеляза Кутев. Той подчерта, че имайки договор със земеделското министерство, фирмата е извадила тръби на МРРБ. „Абсолютно криминално деяние", категоричен беше Кутев.

Мая Манолова обърна внимание, че от вчера в медиите са СРС-тата от секретните преписки от Софийска градска прокуратура, които се намират в секретното деловодство на парламента. „Те се четат, размятат, анализират, манипулират. Това е престъпление. Това е поредното доказателство за факта, че в България със СРС-та се злоупотребява, че СРС-та не се използват за разкриване на престъпления, а за манипулиране на общественото мнение, за дискредитиране на хора и за изпълнение на политически поръчки. Това е поредното доказателство за истинското лице на Комисията Янев", коментира Манолова. Тя обяви, че  ПГКБ ще сезира парламентарната подкомисия за контрол върху СРС-та за теча на информация по секретни преписки.