ГЕРБ се страхуват от българите и искат да им отнемат референдума

Окт 24, 2012 Новини БСП 0 1237

  Срам за България - с тези думи зам

 

Срам за България - с тези думи зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков коментира страхa на Бойко Борисов да дойде в парламента и бягството от Народното събрание на Делян Добрев. Депутатът от левицата изтъкна, че днес се обсъжда съдбоносен въпрос, поискан от над 700 000 българи. „Всякакви дребни хитринки да подмените волята на хората не издържат", обърна се към управляващите зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов. Мая Манолова напомни, че българите, които подкрепиха подписката на Инициативния комитет, се подписаха свободно, а депутатите от ГЕРБ действат по заповед на Дондуков 1. „Действате като страхливци, като обикновени мишоци. Позор!", обърна се Манолова към управляващите.

„76 депутати от управляващите застанаха срещу волята на 760 000 граждани. Нямате правото да подменяте зададения от гражданите въпрос", категоричен беше Янаки Стоилов. Той изрази непреклонната позиция на социалистите срещу опитите на ГЕРБ да присвои и осакати референдума. „Махате най- важната част от въпроса. Вадите жилото от въпроса. Това е кражба чрез парламента на волята на българските граждани", подчерта Стоилов. Той напомни, че за първи път се създава възможност по инициатива на гражданите да се проведе референдум. Според депутата този успех на стотици хиляди българи е успех за цяла България. „Народът ще си върне държавата. Искате, или не искате", обърна се Янаки Стоилов към ГЕРБ.

„Никой не обича страхливците. Наблюдаваме гърч на страх", отбеляза Георги Терзийски по адрес на управляващите. Той напомни, че лично Бойко Борисов заяви, че въпросът на референдума трябва да е такъв, какъвто е зададен от Инициативния комитет. Атанас Мерджанов настоя дебатът в парламента да се излъчва пряко в национален ефир, за да се запознаят хората с всички доводи. Петър Димитров изтъкна, че най-тежката цена, която поиска Атомстройекспорт за двата реактора е 6,3 млрд евро., докато Турция строи един реактор за цели 5 млрд. евро. Според депутата от левицата ГЕРБ размахват големи цифри, защото се чудят как да обяснят изграждането на един скъп реактор в Козлодуй.

За да защитят въпроса на над 700 000 българи, в парламента бяха дошли десетки младежи и членове на Инициативния комитет за референдум за Белене. По време на дебата те вдигнаха плакати с надписи - „780 000 излъгани!", „Свобода или ГЕРБ", „ГЕРБ = диктатура". Веднага след това бяха принудени да напуснат Народното събрание. „Вие се страхувате от народа си и се опитвате да им отнемете референдума. Изгонихте хората от балкона. И от България ли искате да ги изгоните?", обърна се Петър Димитров към управляващите. Депутатът остро критикува отказа на ГЕРБ от АЕЦ Белене. „Погребвате над 3 млрд.лв. Цялата отговорност за тази провалена инвестиция се носи от ГЕРБ, но се плаща от хората", заяви депутатът от ПГКБ.