ГЕРБ подменя волята на над 770 000 българи и опорочава първия референдум в България

Окт 23, 2012 Новини БСП 0 1260

Изключително остра реакция от Инициативния комитет за референдума за Белене предизвикаха опитите на управляващите да подменят въпроса на националното допитване

Изключително остра реакция от Инициативния комитет за референдума за Белене предизвикаха опитите на управляващите да подменят въпроса на националното допитване. „Това е въпрос, под който не сме се подписвали", категоричен беше Станислав Георгиев по повод на текста, приет в правната парламентарна комисия. „Централният въпрос, който нас ни интересува е дали да се строи Белне", добави Петър Кендеров и определи действията на ГЕРБ като подигравка с повече от 700 000 българи. „Това решение е против пряката демокрация. Отнема се правото на народа да се произнесе. Това е кражба на власт", заяви Велко Вълканов и добави - „Нашата кауза е справедлива и юридически издържана". Вълканов обясни, че няма конституционна норма, която да се нарушава с искания от Инициативния комитет референдум. Той беше категоричен, че въпросът е от компетенциите на парламента.

„Не опорочавайте първия референдум. Не бъдете дребни хитреци. Не заставайте срещу народа. Бойко Борисов да не бъде страхливец" - призоваха подписалите се за референдума. Кметът на Белене Петър Дулев сподели, че хората в Белене са обезсърчени и огорчени от преформулирането на въпроса. Той обяви, че местният Инициативен комитет обмисля да започне протестни действия. „Това, което иска ядрената гилдия, е да имаме работа. Именно реализирането на проекта Белене дава такъв шанс", обясни Станислав Георгиев и напомни, че строежът на Белене беше готов да започне. Георгиев остро критикува политиците, които омаловажават проекта и подчерта, че той изисква усилията на много и знаещи хора. По повод на твърденията, че гражданите не били способни да се произнесат по въпроса за Белене, Димитър Бучков напомни мисъл на Айнщайн, според която - ако на едно 6 годишно дете обясниш нещо и то не го разбере, значи и ти не го разбираш.

„Тези, които се опитват да замъглят въпроса, тези, които се страхуват да понесат отговорността за спирането на проекта Белене, няма да могат да се скрият. Формулировката на въпроса няма да скрие от хората - за какво започна и с какво трябва да завърши този референдум", заяви депутатът от ПГКБ Янаки Стоилов. Според него управляващите следва да понесат отговорността за това, че демотивират част от хората да участват в референдума, защото гражданите ще се запитат какво следва дори от положителния им отговор. „Ще положим всички усилия, за да отстояваме автентично изразената воля от българите. Искаме да оправдаем очакванията на тези стотици хиляди граждани", добави Стоилов.

„Това е нашият референдум - който ние инициирахме, три месеца събирахме подписи и за който се подписаха 773 000 българи. Това, че ГЕРБ и бойко Борисов се страхуват от този референдум, не го прави по- малко легитимен. Страх ги е, защото българите ще кажат ДА на Белене, независимо как е формулиран въпросът. Това е въпросът за Белене", заяви депутатът от ПГКБ Румен Овчаров. По думите му управляващите се опитват да избягат от факта, че 3 млрд.лв. са пропилени. „Заради това са всички тези гърчове", отбеляза депутатът.

„Очакваме да има протести. Очаквам, че българските граждани ще имат достатъчно категорична реакция и по тази тема, и по цялостната ситуация в страната, и по социалната политика на управляващите", изтъкна Янаки Стоилов.