Сергей Станишев призова към обединение на политическите сили против произвола на ГЕРБ

Окт 20, 2012 Новини БСП 0 1005

  „Отправям официален призив към всички партии, които искат изборите да са честни и демократични, да се обединим срещу произвола на управляващите за да гарантираме, че хората ще гласуват свободно

 

„Отправям официален призив към всички партии, които искат изборите да са честни и демократични, да се обединим срещу произвола на управляващите за да гарантираме, че хората ще гласуват свободно. Отправям този апел и към десницата". Това послание отправи президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев при откриването на международна конференция, организирана от евродепутатите на БСП и ДПС в ЕП на тема: „Европейски стандарти и добри практики за провеждане на избори: изостава ли България?". Според Станишев, ако опозиционните политически партии допуснат следващите избори да се проведат по безобразния начин, по който са се провели последните президентски и местни избори, то това ще е много сериозен удар срещу демокрацията в България. Президентът на ПЕС бе категоричен, че има неща които са фундамент на демокрацията и са над политиката и разделенията, които тя налага.

„През последните избори станахме свидетели на безобразни практики. Изборното законодателство беше прието на тъмно, в часовете преди Коледа, а министърът на вътрешните работи, който трябва да бъде гарант на законността в страната бе председател на предизборния щаб на ГЕРБ", припомни Сергей Станишев. Той бе категоричен, че в България няма закон, който да се справи с беззаконието налагано от ГЕРБ.

„Искрено ме е срам от много неща, които се случват в България, но аз съм оптимист и вярвам в гражданското чувство на българското общество", каза Сергей Станишев и напомни, че днес управляващите се страхуват само от две неща- от народния гняв и протести и от Европа. Точно по тази причина той категорично заяви, че предстоящите избори ще бъдат наблюдавани много внимателно, не само от българите, но и от ЕС. „В Европа въпроса за изборните безобразия се превръща във важен политически проблем и изборите в България ще бъдат наблюдавани много внимателно, не само от ПЕС, но и от други политически семейства", заяви президентът на ПЕС.

По думите на Сергей Станишев лошите практики могат да бъдат преодолени, чрез промени в изборното законодателство и медийната среда. „Точно за това ние ще предложим промени в законодателството, защото по време на кампанията е важно да има обективно отразяване на предизборната кампания. Важно е да има дебат и хората да чуят позициите на различните политически сили. Демокрацията не може да бъде заложник на парите", категоричен бе лидерът на БСП. Станишев припомни факти от българските медии, които в една и съща телевизионна емисия са отразили три различни инициативи на един и същи министър от ГЕРБ. „Властта дори не се опитва да прикрие, че системно се обажда на главни редактори, с натиск и искания, какво и как да отразяват", заяви още лидерът на БСП.

„От това, което чух, всички тези обвинения за злоупотреби и закононарушения, мисля че си струва да има много сериозно участие на европейски наблюдатели за изборите в България". Това каза Борис Цилевич, председател на комисията за правата на човека към Съвета на Европа. По думите му необходими са не само повече европейски наблюдатели на изборите догодина, но и масирано наблюдение на институциите на ЕС.

„Съветът на Европа е политическа международна организация на страните от Европа. Сред областите, в които ние работим са изграждането и осигуряването на демокрацията, правните отношения между държавите и спазването на правата на човека в рамките на ЕС", обясни Цилевич. Той бе категоричен, че гражданите на България са много по- заинтересовани да имат свободни и справедливи избори, отколкото хората извън България. „Мисля, че правителството е заинтересовано да увеличи доверието на гражданите към себе си и към изборите и съвсем разумно би било да изпрати покана за присъствие на международни наблюдатели. Наше задължение е да обърнем внимание на ситуацията и смятам, че подобна покана няма да бъде отклонена", каза Цилевич.

Той припомни, че Съветът на Европа не проведе мониторинг на последните избори в България, но редица други организации го направиха. „Всички те излязоха с доклади, които дават основания за тревоги. Резултатите от тези доклади, типични не само за България, са свързани най- вече с неправомерно използване на административните ресурси и неравномерен достъп до медиите в страната", каза още Цилевич.

„Това бяха най- лошо организираните, най- манипулираните и най- нечестните избори, които са се случвали в България за последните 20 години". С тези думи депутатът от ПГКБ Мая Манолова определени последния вот за президент и местна власт у нас. Тя посочи, че на практика ГЕРБ са успели да създадат една наистина добре смазана машина за правене на избори. „Няма да бъде пресилено, ако кажем, че в момента срещу себе си имаме една добре структурирана изборна мафия", категорична бе Мая Манолова.

Според нея всяко едно от изборните безобразия води своето началото си от Изборния кодекс, където обаче управляващите от ГЕРБ са отхвърлили всички идеи на БСП.

„Парадоксално е, че за последните 20 години, именно изборната година 2011 е с най-много използвани СРС-та. Точно това е и годината, в която министърът на вътрешните работи е и председател на предизборния щаб на ГЕРБ". Това каза зам.- председателят на ПГКБ Михаил Миков в коментар за потъпкания демократичен изборен процес в страната. „Фактите са ясни, те бяха и са пред очите ни. По- важният въпрос е как хората да проявят натиск, така че в България отново да има демокрация", каза Михаил Миков.