Декларация на ПГКБ

Окт 19, 2012 Новини БСП 0 838

  Д Е К Л А Р А Ц И Я    на Парламентарната група на Коалиция за България прочетена от народния представител Янаки Стоилов     Снощи депутатите от ГЕРБ в Правната комисия отказаха да гласуват искането, подкрепено от над половин милион български граждани за провеждане на национален референдум с въпрос "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"?"

 

Д Е К Л А Р А Ц И Я 

 

на Парламентарната група на Коалиция за България

прочетена от народния представител Янаки Стоилов

 

 

Снощи депутатите от ГЕРБ в Правната комисия отказаха да гласуват искането, подкрепено от над половин милион български граждани за провеждане на национален референдум с въпрос "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"?". 76 народни представители от управляващата партия грубо подменят и осакатяват зададения от над 760 хиляди български граждани въпрос.

ГЕРБ вече имат богат опит в присвояването на националното богатство. Този път те потъпкват и притъпяват инициативата на стотици хиляди български граждани.

С помощта на правителството собственици източват и фалират своите предприятия, оставят без заплати стотици работници, но след това се оказват кредитори, а не длъжници и отново придобиват част от това, което са притежавали. Най-пресният пример е с ОЦК "Кърджали", но той далеч не е някакво изключение.

Но какво да очакваме от мнозинството в този парламент, след като неговият политически лидер е пример за непоследователност, несамостоятелност и неспособност да доведе до успешен край най-големите национални проекти.

Нека проследим хронологията на позициите на Бойко Борисов по проблема АЕЦ "Белене":

- юли 2009 г. - замразяваме АЕЦ "Белене";

- септември 2009 г. - "Белене" е икономически необоснован проект;

- март 2010 г. - АЕЦ "Белене" е висша форма на корупция. "Белене" е гьол, пълен с жаби за 800 милиона лева;

- АЕЦ "Белене" ще спре или ще се строи с европари.

Удивително е, че почти цяла година след началото на управлението на ГЕРБ Бойко Борисов поддържа общо взето една позиция - срещу проекта АЕЦ "Белене". Но забележете обрата:

- юни 2010 г. - "Белене" не е замразен;

- септември 2010 г. - АЕЦ "Белене" може да стартира още утре;

- октомври 2010 г. - намерен е стратегически инвеститор от Бавария за АЕЦ "Белене";

Сега забележете просветлението, сигурно дошло от Деня на будителите - 1 ноември: АЕЦ "Белене" е изключително важна за България. Коментарите са: "Бойко Борисов подкрепя с цялото си сърце АЕЦ "Белене".

- 6 ноември 2010 г. - Бойко Борисов ще поиска от Путин твърда цена за построяването на "Белене";

- 12 ноември 2010 г. - на срещата с Путин няма да се говори за Белене. Може би тогава Бойко Борисов е смятал да говорят за кучето, което му подари.

- края на февруари 2011 г. - ако не започнем да строим "Белене", след 15 години икономиката на България ще банкрутира. Ако имаме предвид огромната междуфирмена задлъжнялост, икономиката на страната вече е на прага на това състояние.

- април 2011 г. - Трайков, седнете с Дянков и се разберете за "Белене". Не искам да се меся в решението за "Белене". Любопитно е защо интересът на премиера към тази тема изчезва. Може би защото не става дума нито за неговия футболен отбор, нито за назначаване на нови собственици на известни футболни клубове.

- януари 2012 г. - максимум до три седмици ще стане ясно дали ще строим "Белене".

- забележете новия обрат - март 2012г. - "аз изпратих Трайков преди един месец лично заедно с Дянков в Москва да каже на руснаците, че няма да строим "Белене". Вероятно министър Дянков е решил, че не е любезно да "напляска" своите домакини и е отложил това свое намерение за неутралния терен на Арбитражния съд. Но да продължим с Борисов: "Искам да си вземем, да си платим реактора и да си го закараме в Козлодуй. Аз лично." Това ми напомня за тези хора, които изкупуват и прекарват с каруци стари метални уреди. Но грешите. В нашия случай става дума за богат човек.

- март 2012 г. - Аз българо-руска централа по време на моето управление в "Белене" няма да правя.

В края на март тази година правителството приема решение за спиране на строителството на АЕЦ "Белене".

Скоро след това Народното събрание услужливо одобрява, подкрепя със свое решение този акт.

В края на месец септември от мнозинството начело с председателя, се предлага нов проект за решение на Народното събрание - за рестартиране на проекта чрез някакви частни инвеститори. ГЕРБ отново е за "Белене". Няколко дни по-късно проектът е изтеглен.

След консултациите с президента за провеждане на референдума, Бойко Борисов заяви: "Ще подкрепим какъвто текст дадат от БСП". Всъщност текстът вече е даден от Инициативния комитет и подкрепен от стотици хиляди българи.

Преди два дни 76 депутати от ГЕРБ внесоха свое предложение за изграждане на нова ядрена електроцентрала - къде, кога и как - никой от тях не казва. Те мълчат, дори когато им се задава този въпрос. Явно целта е да се блокира, заобиколи и обезсили истинският въпрос на гражданската инициатива.

Вчера представителите на ГЕРБ в Правната комисия изключиха от въпроса, валидно подкрепен от повече от половин милион български граждани, питането за изграждане на АЕЦ "Белене".

Ако не ставаше дума за хора, които са избрани от българските граждани и не се намирахме в тази сграда, някой сигурно би извикал линейка и санитари. Да приведа само едно становище от интернет форумите: "И не забравяйте, догодина с жълтата бюлетина за ГЕРБ, лекарствата за шизофрения са гарантирани!". Но дали с това не оправдаваме умисъла на извършеното и пропиляното по стратегически за България проекти?

 

ГЕРБ не могат да се примирят, че трябва да действат по волята на българските граждани. Вие се страхувате, че ще загубите истинския референдум, затова изваждате жилото на въпроса за изграждане на АЕЦ "Белене". Вие искате да обезкуражите всяка инициатива, да накарате хората да се примирят. След като сега подменяте волята на стотици хиляди, не се ли готвите да направите същото на следващите избори? Сега, още преди решението за референдума думата имат българските граждани: За АЕЦ "Белене", за достъпни цени на тока, за високотехнологична и социална България. Но има още по-важна задача, без решаването на която няма да постигнем нито една от тези цели - за да стане всичко това, народът трябва да си върне държавата.