МВР се опитва да прикрие полицейското насилие

Окт 19, 2012 Новини БСП 0 1006

  Вътрешният министър налага репресивен модел, при който всеки неудобен на ГЕРБ е престъпник до доказване на противното      Свидетели сме на поредица опити да се прикриват случаи на полицейско насилие от политическото и професионалното ръководство на МВР, заяви зам

 

Вътрешният министър налага репресивен модел, при който всеки неудобен на ГЕРБ е престъпник до доказване на противното 

 

 

Свидетели сме на поредица опити да се прикриват случаи на полицейско насилие от политическото и професионалното ръководство на МВР, заяви зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов в парламента. Той отбеляза, че е налице системно превишаване на правомощия на правоохранителни органи и немотивирано използване на сила. „Честно сме свидетели на необоснована демонстрация на сила и театрална показност, които се превръщат в стил на работа на МВР. Това е неприемливо за демократична държава", категоричен беше Найденов. Той подчерта, че чрез оневиняване на отговорните лица и чрез толерирането им вътрешният министър налага репресивен модел, при който всеки неудобен на ГЕРБ е престъпник до доказване на противното.

Зам.-председателят на ПГКБ определи като истинско разочарование доклада на управляващите за полицейското насилие. Ангел Найденов изтъкна, че комисията, доминирана от ГЕРБ, е откровен опит да се покрие отговорността за три случаи на полицейско насилие - в Перник, в Скравена и в Мировяне. Според депутата от левицата се прави опит да се имитира ангажираност и да се хвърли прах в очите на хората. „Алтернативната комисия е реакция срещу парламентарното малодушие на ГЕРБ", отбеляза Найденов.

Зам.-председателят на ПГКБ се спря специално на случая с отвличането и убийството на Мирослава от Перник и смъртта на един от основните заподозрени. По думите на Найденов става дума за страшна драма. От една страна - за семейството и близките на Мирослава. От друга страна - за грубо неспазване на закони и на правила. „Налице са фрапиращи обстоятелства и порочни действия, довели един трагичен случай, представен като разкрит, до задънена улица", заяви депутатът от левицата. Той подчерта, че в опита да се скрие истината се включиха различни нива на управляващата партия, въвличайки деполитизирани държавни структури. „Подминаването и толерирането на подобни случаи е пагубно за хората и за демократичната държава. Извеждането на личната преданост и на партийното угодничество като правила на поведение създават уродлива нагласа и представа за ценности и норми в политиката и в живота", каза Ангел Найденов. „Да не търпим евтините имитации и псевдо-загрижеността", призова зам.-председателят на ПГКБ.