Драгомир Стойнев: 28% от домакинствата пестят пари от лекарства

„28% от домакинствата в България започват да пестят пари не само от храна, а вече и от лекарства

„28% от домакинствата в България започват да пестят пари не само от храна, а вече и от лекарства.” – това каза народният представител от ПГ на Коалиция за България Драгомир Стойнев, на среща с жители на селата Владо Тричков и Церово в община Своге. „С идването си на власт ГЕРБ обещаваше стратегия за повишаване на доходите. Зададох въпроса си към министъра на социалната политика Тотю Младенов, какво се случва с тази стратегия и не получих отговор.” – допълни Стойнев.  „32% в момента е младежката безработица, а 58% от българите вече се лишават от стоки от първа необходимост. Това е тъжната реалност и правителството е безпомощно да се справи с нея.” – подчерта народният представител.

Хората изразиха своето безпокойство, че минималното увеличение на пенсиите ги е лишило от право на енергийни помощи. „Инвалид съм, пенсията едва ми стига за насъщния, а сега се оказа, че не мога да получавам помощ за отопление.” – сподели един от присъстващите в с. Церово. 

„Когато БСП увеличаваше минималната работна заплата, се вдигаше и издръжката за дете, минималните доходи на хората с увреждания, на майките студентки и всички по веригата” – припомни Драгомир Стойнев, „Дянков уж вдига пенсиите, но на практика с лишаването на голяма част от пенсионерите от възможността да получат енергийни помощи, той спестява над 22 млн. лв. Това социална политика ли е?” – попита народният представител от Коалиция за България. „Преди 4 г. при увеличението на цените предишното правителство осигури по 150 лв. коледни добавки на всеки пенсионер, сега за подобно нещо не може да става и дума.” – допълни Стойнев.

 „Образованието и здравеопазването са основни приоритети на БСП и ние ще предложим конкретни реформи в тези области”. – сподели пред присъстващите Стойнев, като се ангажира следващото му посещение в община Своге, да бъде в качеството му на председател на социалната комисия в парламента и да бъдат разгледани конкретни казуси и въпроси, поставени му от хората.