Ивайло Калфин на най-престижното икономическо събитие във Франция

  Ивайло Калфин ще говори пред участниците в най-престижното икономическо събитие във Франция за годината - Икономически срещи в Екс ан Прованс

 

Ивайло Калфин ще говори пред участниците в най-престижното икономическо събитие във Франция за годината - Икономически срещи в Екс ан Прованс.

Заместник-председателят на Бюджетната комисия на Европейския парламент ще представи утре анализа си за връзката между нивото на корупцията и икономическият растеж и конкурентоспособност в Централна и Източна Европа.

Конференцията ще събере световни имена от икономиката и политиката в дванадесетото издание на форума, който започва днес в южния френски град Екс ан Прованс и ще приключи в неделя. Около 200 политици, университетски преподаватели, икономисти, банкери и шефове на големи компании от цял свят ще разсъждават върху бъдещето на света в контекста на продължаващата икономическа и дългова криза. Тази година икономическият брейнсторминг е озаглавен "Ако слънцето изгряваше и от Запад...Новата световна динамика".

Ивайло Калфин е поканен да говори за връзката между корупция, икономически растеж и подобряване на конкурентоспособността в Централна и Източна Европа. Той е участник в панела "Възстановяването на обществото на върховенството на закона в глобалната динамика". Негови партньори в дискусията ще са Франк Вогъл, вицепрезидент на "Прозрачност без граници", Рони Абрахам от Международния съд в Хага, Стивън Брайър от Върховния съд на САЩ и Пиетро Грасо от Националната комисия "Антимафия" в Италия.

Последните анализи на растежа акцентират върху ролята на институциите за разпределението на ресурсите, договориране на средства и иновациите. В този смисъл, признаването на върховенството на закона и съществуването на добре функциониращи съдебни системи, са от съществено значение.

В икономическите дискусии в Екс ан Прованс ще участват и италианският премиер Марио Монти, европейските комисари Сесилия Малмстрьом и Мишел Барние, френският външен министър Лоран Фабюс и финансовият министър Пиер Московиси, бившият френски президент Валери Жискар д`Естен, преподаватели от университетите от Брашляновата лига "Харвард", "Принстън", "Станфорд", Масачусетския технологичен институт, както и от Пекинския университет в Китай и от Болонския и Хумболтовия университет и др. Само двама членове от Европейския парламент ще се включат във форума тази година. Калфин е единственият българин.

Вижте списък на участниците и програма на дебатите на: http://www.lecercledeseconomistes.asso.fr/spip.php?page=rubrique&id_rubrique=153&lang=fr