Ивайло Калфин: Помощ от ЕС за Испания ще е по-евтина

  Приветствам решението на испанското правителство да се обърне за помощ към Европейския съюз

 

Приветствам решението на испанското правителство да се обърне за помощ към Европейския съюз. Ако задачата за рекапитализиране на банките беше оставена на националния бюджет, това щеше да е по-скъпо и можеше да има много по-тежки последици, както за Испания, така и за Европейския съюз като цяло.

 

Това коментира Ивайло Калфин, зам.-председател на Комисията по бюджети на Европейския парламент по повод решението на държавите от Еврозоната да отпуснат до 100 милиарда евро за рефинансиране на испанските банки.

 

Калфин добави, че сега е ред на испанските власти, заедно с Европейската централна банка и Европейската комисия да изготвят меморандума за помощ и да прецизират коя банка може да бъде спасена и коя - не.

 

По първоначалните оценки испанските банки ще се нуждаят от между 40 и 80 милиарда евро. Брюксел ще изчака още 10 дни докато е готова независимата експертиза за състоянието на банковия сектор в Испания. След това Европейската комисия ще излезе с прецизирано предложение за размера на помощта за рекапитализиране на банковия сектор в Испания.