Равенството между половете трябва да бъде реално, а не само на думи

  Равенството е една от основните ценности, които социалистите в ЕП защитаваме

 

Равенството е една от основните ценности, които социалистите в ЕП защитаваме. Подкрепих Доклада относно прилагането на принципа за равно заплащане на мъжете и жените за равен труд или за труд с равна стойност, защото вярвам, че мъжете и жените трябва да бъдат равни не само по закон, но и на практика да получават равно заплащане за еднакъв труд. Именно в тази сфера се проявява една от най-широко разпространените дискриминационни практики, като потърпевши са най-вече жените - те получават средно 16,4 % по-малко от своите колеги мъже.

Особено важно е, че одобрихме предложението за санкции за работодателите, които не спазват съществуващото вече законодателство, включително административни глоби и лишаване от правото на ползване на държавни субсидии. За първи път бе подкрепена с голямо мнозинство и идеята да има механизъм за мониторинг на напредъка в страните-членки. Заплащането за еднакъв труд трябва да бъде еднакво не само без разлика на пол, но и без разлика на национална, етническа или друга принадлежност. Надявам се чрез този доклад да допринесем равенството да бъде реално, а не само на думи.

* Обяснение на вот на Кристиан Вигенин след гласуването на Доклада относно прилагането на принципа за равно заплащане на мъжете и жените за равен труд или за труд с равна стойност в Европейския парламент