Случаят "Тимошенко" не означава, че висши политици не трябва да бъдат изправяни пред съда

  "Изграждането на  демокрация  е дълъг процес

 

"Изграждането на  демокрация  е дълъг процес. Виждаме, че и някои страни-членки на ЕС от Централна и Източна Европа правят стъпки назад в демократичното си развитие. Важното е властите да разбират проблемите и да работят за тяхното решаване." Това каза Кристиан Вигенин по време на дискусията днес в пленарната зала на Европейския парламент с комисар Щефан Фюле по отношение на ситуацията в Украйна и случая на Юлия Тимошенко.

Евродепутатът отбеляза със съжаление, че демокрацията е в отстъпление на Изток от Евросъюза, обратно на страните от Южното Средиземноморие. "От една страна, може би е прекалено да се сравнява Украйна с Беларус, но от друга страна, такива стъпки назад наблюдаваме и в други страни от региона и това е факт, който си струва да анализираме."

 

"Трябва да бъдем последователни", добави Вигенин и даде за пример България и Румъния, където съдебната система все още е обект на специален мониторинг, защото двете страни не успяха да се справят с корупцията на високо ниво и злоупотребата с власт. "В момента има  дела срещу двама бивши министър-председатели - единият, в Румъния, е вече с произнесена присъда, а другият все още е обект на разследване и е възможно да му бъде наложена глоба по обвинението. Не можем  по принцип да отхвърлим факта, че бивши премиери, министри, високопоставени политици трябва  да се изправят пред правосъдието. Трябва да  избегнем възможността Украйна да се върне към безнаказаността,  от  което  биха се възползвали и сегашното правителство и министри."

 

"Подчертавам, че социалистите споделяме негативната оценка за ситуацията в Украйна и особено настояваме, че избирателното правосъдие е недопустимо."  Вигенин заяви също, че Украйна е част от Европа и трябва да бъде избегнато обвързването й с оринтирани към Азия проекти, имайки предвид лансираната от руския президент Путин идея за Евразийски съюз.

 

По отношение на  съвместната работа на Групата на социалистите и демократите в ЕП с управляващата в Украйна Партия на регионите, Кристиан Вигенин подчерта, че тези контакти са важни, защото позволяват диалогът с украинските власти да продължи и евросоциалистите да играят ролята на медиатор в тази деликатна ситуация. "Ние оказваме своя натиск и работим с тях на всички  равнища, вкл. на най-високото. Но ако не видим промяна, ние можем да  преразгледаме споразумението с Партията на регионите и сме го заявили ясно пред  тях."

 

"Защо да се срамуваме ние, европейските социалисти?" - попита Вигенин в отговор на коментар от залата - "да се срамуваме че предоставяме възможности за политически диалог с министър-председателя Азаров, с прокуратурата и всички други възможности, от които и други политически групи в ЕП са се възползвали? Или че търсим трайно решение на ситуацията в Украйна? Или заради опитите да трансформираме един от големите политически играчи в Украйна?  Повод за срам  е прекаленото политизиране на този проблем. Социалистите са тези, които водят правилната политика."