Калфин зове лидерите на ЕС да не пренебрегват периферните икономики

  ЕС трябва да обръща повече внимание на положението на периферните страни в кризата

 

ЕС трябва да обръща повече внимание на положението на периферните страни в кризата. Грешните решения в Гърция, където бяха игнорирани мерките за растеж, се повтарят и в други страни, където резултатът не е по-добър. Тези страни имат крехки и нестабилни икономики, които лесно могат да бъдат понесени от икономическите проблеми. Това заяви Ивайло Калфин по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург навечерието на срещата на върха на европейските лидери утре в Брюксел. Според него за тях трябва да се отчита необходимостта да поддържат минимални нива на потребление и публични инвестиции.

Калфин настоя ЕС трябва да взема навреме решенията, а не непрекъснато да ги отлага, проточвайки нестабилността и задълбочавайки затрудненията за гражданите и за бизнеса. Според него европейските лидери трябва да постигнат съгласие за издаване на общ държавен дълг, който да осигури ресурс за поддържане на стабилността, за насочване на недоговорените средства от структурните фондове към разкриване на нови работни места и за инвестиции за подпомагане на дребния и среден бизнес, за увеличи кредитния капитал на ЕИБ и за емитиране на проектни облигации, които да привлекат частни инвеститори при по-нисък риск. Проектните облигации са единствена възможност за редица държави, които не могат да отделят нужните инвестиции за намаляване на безработицата и за осъществяване на проекти, които биха могли да стимулират икономическото оживление, каза той.

Калфин изрази надежда, че гръцките избиратели, които трябва да гласуват отново на 17 юни, "няма да отнемат възможността на Гърция да продължи да поддържа единната валута и да продължи сътрудничеството с европейските институции по отношение на икономическото управление". В същото време той препоръча на еврокомисаря за еврото Оли Рен, който представяше в Страсбург Европейската комисия, да не отлага разработването на "мерки, които да дадат гаранции, че независимо от избора на гръцките граждани, еврото ще бъде стабилно и еврозоната не е застрашена от разпад".

Изказването на Ивайло Калфин може да видите на

http://kalfin.eu/четири-задачи-за-излизане-от-кризата-p_read1867.html