Как да бъде спасена Гърция: Докладът на алтернативната тройка

  Ивайло Калфин: Страната не се нуждае от трети спасителен пакет, а от различен подход към кризата   Спешна рекапитализация на гръцките банки, създаването на надправителствена агенция за инвестиции и растеж, която да координира изпълнението на приоритетни проекти, гарантирана заетост за младите и облагане на гръцка собственост и капитали зад граница

 

Ивайло Калфин: Страната не се нуждае от трети спасителен пакет, а от различен подход към кризата

 

Спешна рекапитализация на гръцките банки, създаването на надправителствена агенция за инвестиции и растеж, която да координира изпълнението на приоритетни проекти, гарантирана заетост за младите и облагане на гръцка собственост и капитали зад граница.

Това са част от мерките, които алтернативната Тройка на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент предложи днес в Брюксел. Вижте повече на http://www.kalfin.eu/грешките-в-гърция-и-как-да-бъдат-поправени-read1743.html

Социалистите изпратиха Ивайло Калфин, Робер Гьобелс и Елиса Ферейра в Атина в началото на март, за да предложат различен подход за решаването на гръцките проблеми.

"Рецептите, давани на Гърция от Европейската комисия, МВФ и Европейската централна банка, са сбъркани и няма да помогнат на страната", заяви Ивайло Калфин.

Въпреки това Калфин не смята, че трети спасителен пакет за Гърция е необходим в момента. Според него с наличните средства, иновативни финансови инструменти и разумно, акцентиращо върху икономическия растеж управление, Гърция постепенно ще може да се възстанови от кризата.

Според него намаляването на доходите на гражданите е довело до рязък спад във вътрешното търсене, който допълнително подкопава гръцката икономика, която четвърта поредна година е в депресия.

Банките са пред колапс заради недостига на средства и трябва спешно да получат пари от европейските донори и МВФ в противен случай страната ще изпадне в кредитна криза и десетки хиляди предприятия ще фалират. Калфин критикува бавните действия на Тройката, изтъквайки че през последните години над 200 000 гръцки фирми са фалирали.

Тримата евродепутати предлагат да се създаде специална агенция за инвестиции и растеж, която да координира парите, идващи от Европа и да търси частни инвеститори за 181 приоритетни проекти, представени от гръцките власти, за които сега няма пари. 75 на сто от тях са транспортни, а някои ще улеснят трафика на стоки и капитали и към България.

Алтернативната тройка настоява част от европейското финансиране да бъде заделена за финансово стимулиране на фирми и институции, които наемат на работа или осигуряват образовани на млади хора, тъй като безработицата сред тях наближава 50%.

Евродепутатите социалисти настояват да се ускорят преговорите на Гърция с Швейцария и други държави, за да може да започне облагането на гръцки капитали и собственост, намиращи се извън страната. Според тях това съществено ще облекчи нуждите на бюджета.

Инвестиции, инвестиции и инвестиции и свежи пари, това й трябва на Гърция заяви шефът на тройката в сянка Робер Гьобелс.

Ивайло Калфин подчерта, че успешното справяне с гръцката криза е изключително важно, защото ще покаже доколко еврозоната може да се справя с кризи.

Вижте обяснителните коментарите на Ивайло Калфин на предложените от алтернативната тройка мерки на http://www.kalfin.eu/грешките-в-гърция-и-как-да-бъдат-поправени-read1743.html

Докладът на Тройката на S&D на http://www.socialistsanddemocrats.eu/gpes/public/detail.htm?id=136809&section=NER&category=NEWS&startpos=&topicid=&request_locale=EN