Сергей Станишев: ГЕРБ са като термити – изяждат всичко. Нови бонуси в КФН

Мар 13, 2012 Новини БСП 0 1060

ГЕРБ няма да успее да запуши устата на БСП и левицата ще продължи още по- категорично опозиционната си линия    Безотговорната политика на ГЕРБ води държавата към неплатежоспособност

ГЕРБ няма да успее да запуши устата на БСП и левицата ще продължи още по- категорично опозиционната си линия 

 

Безотговорната политика на ГЕРБ води държавата към неплатежоспособност. За това предупреди лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на пресконференция по повод тревожното състояние на публичните финанси. „ГЕРБ са като термити - изяждат всичко", коментира Станишев. По думите му не е изключено ГЕРБ сами да предизвикат предсрочни избори, след като опоскаха държавата и не знаят какво да правят. Лидерът на БСП опроверга обвиненията на Бойко Борисов за тежкото наследство като изтъкна, че за 4 години предишното правителство спести и остави след себе си резерв от 8 млрд.лв., а настоящото за 2,5 години похарчи 7 млрд.лв. - общата сума, с която е намалял резервът и се е увеличил дългът. Станишев предупреди, че намеренията да се похарчи Сребърният фонд подлага под съмнение съществуването на резерва и има опасност от удар по пенсионната система. Депутатът от ПГКБ Пламен Орешарски  напомни, че докато Симеон Дянков твърди, че резервът е похарчен за покриване на стари задължения, според Бойко Борисов парите са отишли за изплащането на пенсии.  Депутатът от левицата беше категоричен, че нито едно от двете обяснения не е вярното. Той призова управляващите да направят анализ на събираемостта на приходите си, където според него се намира основният проблем на ГЕРБ.

Сергей Станишев обясни истеричното поведение и притеснението, което демонстрират управляващите напоследък - с неуспаха им да потулят скандала с бонусите. Лидерът на БСП определи като цинизъм раздаването на пари на фона на призивите на ГЕРБ за затягане на коланите. По думите му са раздадени като бонуси 120млн.лв. и „това е само върхът на айсберга". Станишев даде пример с Комисията за финансов надзор, която е увеличила значително  щата си, а съветниците получават месечни възнаграждения около 2000лв.-3000лв., като всяко тримесечие получават допълнително от 5000лв. до 10 000лв. Отделно от това членовете на комисията само за ноември и декември 2011г. са получили бонуси в размер на 68 000лв. Лидерът на БСП напомни, че левицата продължава да настоява правителството на представи пълната информация за всички раздавани бонуси.

Социалистите обърнаха внимание на констатациите в Доклада на държавния департамент на САЩ, които контрастират рязко с твърденията на Цветан Цветанов, че практически е овладял престъпността. Според доклада страната ни има много сериозни проблеми. Зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков изтъкна, че тежката оценка не е изненада за българските граждани, които знаят, че ГЕРБ е тясно свързан с организираната престъпност. Миков отбеляза, че според доклада престъпните групи в страната са увеличили влиянието си и участието си в търговията с дрога. „Зад тази оценка се крие истината за резултатите от борбата с престъпността", коментира депутатът. Той напомни, че отрицателни констатации имаше и в Доклада на Европол, и в годишните доклади на ЕК. Миков каза още, че корупцията също остава висока в структури като полиция, митници, съдебна власт.

Сергей Станишев коментира твърдението на Цветан Цветанов, че името му е замесено в скандал в Австрия. Лидерът на БСП беше категоричен, че става дума за спекулации, лъжливи внушения и „хвърляне на димка", за да са разсее вниманието. „Проблемът е, че при димката никой нищо не вижда и тогава може да има пострадали сред тези, които инициират хвърлянето на димката", отбеляза Станишев. Той обясни, че по обществената поръчка, спечелена от австрийската компания Хохегер, са правени немалко проверки, включително от Сметната палата и няма констатирани нарушения. Лидерът на БСП изтъкна, че още преди седмица след срещата на ПГ на ГЕРБ е дадено указание - да се съчинява българска следа покрай реален скандал в Австрия. „Такава следа няма", заяви Станишев. Според него ГЕРБ се опитват да отвлекат вниманието на хората от реалните проблеми и да запушат устата на БСП и на лидера й. „Искам да кажа на управляващите от ГЕРБ  - и на премиера, и на министър Цветанов - че няма да ми запушат устата, защото моята съвест е абсолютно чиста", категоричен беше Станишев. Той изтъкна, че в лицето на БСП управляващите никога няма да имат партия, която да им клекне. Лидерът на социалистите напомни, че БСП вече две години и половина води ясна опозиционна линия, която ще продължи още по- принципно и настойчиво.

Според Станишев и днес България се нуждае от активна работа по своето представяне извън границите. Лидерът на БСП отбеляза, че в момента се харчат за външно представяне на страната ни десетки милиони. Михаил Миков постави въпроса дали върху България не слага петно скандалът с Мишо Бирата, цитиран дори в Ди цайт. По повод  идеята на Цветанов да се прави анкетна комисия, Станишев отбеляза, че в работата на комисията трябва да се включат всички публикации, които създават негативен образ на България. Тъй като Цветанов намеква за конфликт на интереси, лидерът на БСП се обяви за това всякакви случаи на конфликт на интереси да се включат в комисията. Станишев даде пример с авторите на предизборния слогън на ГЕРБ, които са спечелили поръчка за близо 3 млн.лв.