ПГКБ прави конкретни предложения за справяне с младежката безработица

Мар 07, 2012 Новини БСП 0 1151

ПГКБ прие цялостна програма за младежта в България

ПГКБ прие цялостна програма за младежта в България. Първите стъпки за реализирането й бяха направени вчера с внасянето на три законопроекта. Това обяви в парламента депутатът от левицата Емилия Масларова. Тя добави, че в момента в страната могат да се разкрият не по- малко от 20 000 работни места за млади хора.

Емилия Масларова обясни, че единият законопроект на левицата е за насърчаване на заетостта. Той предвижда всеки работодател, който наеме младеж до 29 години за не по-малко от 6 месеца - да бъде освободен от плащане на осигурителни вноски. След този период работодателят ще бъде задължен да наеме младежа за още половин година. На второ място социалистите предлагат промяна в Кодекса за социално осигуряване, според която времето за получаване на висше и полувисше образование да се зачита за трудов и осигурителен стаж, без да се откупува. Третата промяна е в Закона за корпоративното подоходно облагане. ПГКБ предлага работодателят да има право да намали счетоводния си финансов резултат, когато е предоставил стипендия на ученици или студенти за не по- малко от 12 и не повече от 24 месеца. Условието е учениците или студентите да са в последните две години от завършването и професията им да има приложение в съответното предприятие. Също така работодателят трябва да наеме на работа учениците или студентите за същия период, за който е давана стипендията. 

Председателят на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев изрази тревогата си от отражението на кризата върху младежите. Той изтъкна, че за 2010г. официално 10 000 млади хора са си сменили адресната регистрация. „Тези хора са напуснали страната, а извън официалните данни може би са повече", добави Стойнев. Той отбеляза, че младежката безработица в България е близо 30%, а страната ни е на първо място в ЕС по ръст на безработицата сред младите. „Какво бъдеще я очаква България, когато младите хора ги няма?", попита депутатът от левицата. Той настоя за спешни мерки от страна на правителството за справяне с младежката безработица, особено по отношение на създаването на работни места. Стойнев напомни и за безумната пенсионна реформа, която на практика обрича младите хора и ги лишава от пенсиониране.