ПГКБ дава седем дневен срок на Мирослав Найденов да отмени скандалната наредба за добив и търговия с дървесина

Фев 29, 2012 Новини БСП 0 1080

Даваме седем дневен срок на министър Мирослав Найденов - да се отмени действащата наредба и да се приеме подготвената алтернативна наредба

Даваме седем дневен срок на министър Мирослав Найденов - да се отмени действащата наредба и да се приеме подготвената алтернативна наредба. До тогава нашето искане за неговата оставка остава валидно. Това заяви депутатът от ПГКБ Димчо Михалевски по отношение на скандала с добива и търговия с дървесина.

Депутатът изтъкна, че по настояване на БСП беше проведена работна среща, на която присъстваха всички браншови организации и представители на фирмите, които ползват дървесина за добив и преработка. На срещата стана ясно, че нито малките, нито  големите фирми са доволни от начина на добив и продажба на дървесина, който се практикува от земеделското министерство. Според Михалевски стратегическите партньори се определят по неясен начин, а до стоковата борса нямат достъп всички, които желаят да закупят дървесина. Депутатът изрази тревогата си, че фирмите бездействат поради липса на суровина.

Михалевски изтъкна, че на срещата се постигана съгласие спешно да се промени действащата наредба, която създава корупционни условия за търговията с дървесина. „Настояхме да се приеме наредбата, по която има консенсус", добави депутатът. Според него трябва да се прекрати търговията през стоковата борса и начина на определяне на стратегическите партньори, да се свали този метод за продажба и да се създадат конкурентни условия - както в добива, така и в продажбата на дървесина.