Лицемерие, лъжа и неморалност разкрива скандалът с бонусите на ГЕРБ

Фев 28, 2012 Новини БСП 0 1586

БСП настоява да бъде отменена наредбата на земеделския министър, която обслужва корпоративни интереси и създава дефицит на дърва   Лицемерие, лъжа и неморалност са определенията, които според БСП най- добре описват скандала с допълнителните възнаграждения и бонуси в изпълнителната власт при ГЕРБ

БСП настоява да бъде отменена наредбата на земеделския министър, която обслужва корпоративни интереси и създава дефицит на дърва

 

Лицемерие, лъжа и неморалност са определенията, които според БСП най- добре описват скандала с допълнителните възнаграждения и бонуси в изпълнителната власт при ГЕРБ. На днешната пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев изрази възмущението си от целенасоченото укриване на информация по темата. „Оказва се, че допълнителните възнаграждения на представителите на ГЕРБ във властта е голяма държавна тайна", отбеляза Станишев. БСП са категорични, че управляващите дължат отговори не само на опозицията, но и на българските граждани, които вече трета година са принудени да затягат коланите заради кризата. Станишев изтъкна, че докато българите живеят все по- бедно, без ясни критерии и на тъмно се раздават гигантски бонуси. „Хората питат защо при замразени доходи, при очакване едва 2013г. някой да се сети да се индексират заплатите и пенсиите, се раздават милиони на администрацията", коментира зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов. Той настоя управляващите да дадат конкретни отговори за допълнителните възнаграждения - какъв размер са и по какви критерии се получават.

Социалистите се позоваха на данни на Сметната палата, според които министри и зам.-министри са получавали доходи извън заплатата си. Станишев напомни, че през 2008г. беше приет закон за конфликт на интереси. Според закона зам.-министрите участват в управителни органи на търговски дружества, в които държавата има капитал, без да получават възнаграждение. „Ако министрите и зам.-министрите получават възнаграждение като участващи в бордове на държавни фирми, следва тяхното освобождаване. Парите би трябвало да се върнат в бюджета", заяви лидерът на БСП. Според социалистите Бойко Борисов следва да освободи  управляващите, които са в конфликт на интереси.

Ангел Найденов постави въпроса дали е морално да се раздават пари, когато само през последното тримесечие за миналата година са загубени 56 000 работни места. Той отбеляза, че с очевидното намерение да се раздават бонуси, управляващите още бавят приемането на промените в Закона за държавния служител. Във връзка със скандала с Агенцията по вписванията Найденов попита нормално ли е шефката на Агенцията да си запише 50 000лв. бонус., при започнала процедура срещу България и евентуална глоба от около 800 000 евро.

Социалистите напомниха, че в началото на икономическата криза по инициатива на Сергей Станишев предишното правителство взе решение заплатите на министрите, зам.-министрите и всички членове на политически кабинети в правителството да се намалят с 15%. Едно от първите решения на Бойко Борисов от август 2009г. беше да си вдигнат заплатите.

Лидерът на БСП опроверга с факти лъжливата кампания на ГЕРБ срещу представители на предишното правителство. Станишев изтъкна, че Пламен Орешарски например е получавал възнаграждение като преподавател. „Това е единственият министър на финансите, който успя да върне около 300 млн. долара дълг на Ирак към България, за което не е получил и стотинка. Неговият морал е такъв - върши си работата", коментира Станишев. Той добави, че Корнелия Нинова като член на УС на Булгартабак е получила 7696лв. за 4 години, а огромна част от средствата са дарени за благотворителност.

Социалистите коментираха и разрастващия се скандал с дървесината. БСП настоява незабавно да бъде отменена наредбата на земеделския министър, която обслужва корпоративни интереси, ощетява крайния потребител, създава дефицит на дърва и дава свръхпечалби на избрани фирми. Станишев изтъкна, че става дума за 5-6 фирми и хората трябва да знаят кой се облагодетелства. Според социалистите е необходимо да се приемат законодателни промени, така че да има реална конкуренция и открити търгове. „Това е прозрачният и справедлив начин", коментира Станишев.

Лидерът на БСП и президент на ПЕС обяви, че в четвъртък му предстоят две важни срещи в Брюксел. На първата среща премиерите от социалистическото семейство ще координират позициите си преди следващия Европейски съвет. Втората среща е с неправителствени организации по повод подготовката на широка публична дискусия. Ще бъде обсъдено споразумението АКТА, както и начините да се защити интелектуалната собственост, без да се накърняват правата на гражданите. Станишев отбеляза, че покрай идеята за регулиране на онлайн хазарта държавата прокарва нов опасен прецедент за филтриране на интернет. В новия закон за хазарта се предлага интернет доставчиците да филтрират и да ограничават достъпа до нелицензираните сайтове за залагания. „Благородно намерение на пръв поглед, но по този начин нещата могат да се превърнат в ефективна цензура", коментира Станишев. По думите му става дума за реална заплаха - особено при настоящата власт, известна с полицейщината си.

Зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков обяви, че членове на алтернативната парламентарна комисия ще посети Перник, за да разговаря с хората на място и да разкрие повече по случая с отвличането и убийството на Мирослава Николова.