Ограбването на българската гора и на данъкоплатците се пише на гърба на Мирослав Найденов

Фев 24, 2012 Новини БСП 0 1160

  Голямата тежка далавера на ограбване на българската гора и на българските данъкоплатци се пише само на гърба на министъра на земеделието и храните

 

Голямата тежка далавера на ограбване на българската гора и на българските данъкоплатци се пише само на гърба на министъра на земеделието и храните. Това заяви депутатът от ПГКБ Димчо Михалевски в парламента, след като депутатите от ГЕРБ за пореден път се опитаха да „покрият" Мирослав Найденов. Социалистите настояха да стане ясна позицията на Бойко Борисов по кризата и хаоса в горския и дърводобивния сектор. „Господин Борисов, кога ще ви стане жал за министър Найденов? Кога ще поискате неговата оставка?", поиска да знае депутатът Петър Курумбашев. Според него трябва да стане ясно дали премиерът продължава да поддържа Закона за горите. „Може би докато се спуска по ски пистите в Банско ще си проясни съзнанието", добави депутатът.

         На общите приказки на ГЕРБ Димчо Михалевски отговори с конкретни документи. Той се позова на материал с пълната спецификация на всички 12 контракта от всички държавни горски стопанства, които са търгували дърва на стоковата борса на 17 февруари 2012г. В документа е записано изрично „дърва за огрев". „Паниката в земеделското министерство е огромна", отбеляза Михалевски. Според него тази паника вкарва Софийската стокова борса в още по- голяма беля, след като вчера заяви, че е сбъркала спецификацията и се коригира. „Като е сбъркана спецификацията, какво точно е изтъргувана под нея?", поиска да знае депутатът. Михалевски отбеляза, че разполага информация, според която спецификациите, по които са сключени договори с предварително определените без търг шест брокера, не съответстват на търгуваната дървесина в протоколите на Софийската стокова борса. „Имаме тежка форма на измама какво всъщност се търгува на Софийската стокова борса", заяви депутатът от левицата. 

         Димчо Михалевски изтъкна още, че земеделското министерство е дало указания за условията за продажба на дървесината, сред които присъства неотменяем банков акредитив. В договорите, които тази седмица държавните горски стопанства са получили от брокерите обаче необяснимо неотменимият банков акредитив отсъства. По този начин не само се облекчават условията за предварително избраните без търг купувачи, не само им се продава на ниски цени дървесината, но и се облекчават финансово. „Въпросът не е дали има дърва за огрев или не. Въпросът е защо трупи над 30 см. се продават на 105лв., а реалните цени на пазара на тази висококачествена дървесина се движи между 140лв. и 165лв.", заяви Михалевски, позовавайки се на факти от проведените малки търгове тази седмица.

Меглена Плугчиева с тревога предупреди, че заграбването, на което сме свидетели, ще доведе до екологични последици. Според нея с изявленията си на практика управляващите признават, че на стоковата борса се продават виртуални количества дървесина. На големите дървообработващи предприятия им се продават прогнозни количества, които евентуално ще бъдат добити. Те обаче са длъжни да платят предварително 50% от тази виртуална дървесина. „Това са абсурдни процедури", коментира Плугчиева. Тя отбеляза, че за миналата година са изнесени 1,2 млн. кубически метра, при дефицита който има. „В момента 23 000 души са безработни и има опасност този брой да се увеличи, ако не се спре хаосът и кризата в горския и дърводобивен сектор", добави депутатът от левицата.