Декларация на ПГКБ, прочетена от Пенко Атанасов

Фев 24, 2012 Новини БСП 0 1328

  ДЕКЛАРАЦИЯ   на Парламентарната група на Коалиция за България прочетена от народния представител Пенко Атанасов                Правя тази декларация от името на Парламентарната група на Коалиция за България по повод създалото се напрежение в горския сектор

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

на Парламентарната група на Коалиция за България

прочетена от народния представител Пенко Атанасов

 

 

 

         Правя тази декларация от името на Парламентарната група на Коалиция за България по повод създалото се напрежение в горския сектор.

         Получихме декларация от над 450 български фирми от дърводобивната, дървопреработвателната, мебелната промишленост, от лесовъди и лесничеи. Получихме десетки писма от български граждани срещу политиката, която провежда министър Найденов повод  отношението към тях.

         С приетия от Вас Закон за горите и подзаконовите нормативни актове Вие, уважаеми колеги от мнозинството, и министър Найденов убивате малките, средните и големите фирми. Обречени на безработица са над 50 хиляди души от този бранш. Правите го в грубо нарушение на закона. Създавате и толерирате корупция, изкуствено повишавате цените на дървесината, унищожавате българската гора и ограбвате обществото.

         Мирослав Найденов опорочи цялата процедура по продажба на дърва на Софийска стокова борса. Без да проведе търг, еднолично посочи 6 от 50 регистрирани брокери на борсата и еднолично им увеличи комисионната на 1 800 000 лв. за 3 години. След това, по думите написани до нас, от тези над 450 фирми до покупка на дървата са били допуснати отново само няколко фирми, приближени до властта. Тези фирми закупиха дървата на 45 лв., а ги продават на хората на 130 - 140 лв. Представяте си за каква кражба от българите става дума - в условия на криза, студ и бедност.

Това, което се случи вчера преминава границата на наглостта и минава в полето на престъпността. След като БСП изнесе информация, че на Софийска стокова борса се продават дърва за огрев за 45 лв. и след това се препродават за 130 - 140 лв., министър Найденов отрече изобщо на борсата да са продавани дърва за огрев. Предоставихме на журналистите и обществото копие от протокола за продажби на Софийската стокова борса. Той е публичен. От него е видно, че дърва за огрев са продавани.

         След това наше действие министър Найденов се обажда на ръководството на Софийска стокова борса да подменят съдържанието на протокола. Той им казва вместо дърва за огрев да пише технологична дървесина.

         Министър Найденов нарежда на Софийска стокова борса да фалшифицират протокол със задна дата, да фалшифицират на 23.02.2012 г. продажба, пусната на борсата на 15.02.2012 г. Вие представяте ли си докъде стигна наглостта и престъпността на този човек!

         Притиснати от него, от Софийска стокова борса вчера пускат на страницата си извинение, че поради непознаване на материята, служителите на борсата са се объркали. И сменят протокола.

         Ето, колеги, най-голямата борса, най-добрите професионалисти, според министър Найденов не правят разлика между дърва за огрев и високотехнологична дървесина.

         Смешно, колеги. И тъжно.

         Докъде я докарахме в България. Български министър да върши явни престъпления пред очите на всички ни и това да не тревожи никого.

         Български министър да налива нашите пари в ръцете на 5 - 6 фирми и това да не буди гняв. Български министър да съсипва един цял сектор, за да присвои няколко милиона и ние да мълчим.

         На всичко отгоре, Парламентарната група на ГЕРБ, министър-председателят застава твърдо зад министър Найденов и подгласят на лъжите на министъра.

         Този министър каза вчера, че БСП трябва да замълчи завинаги. Не, г-н Найденов. Няма да замълчим, защото всички тези хора, които се обърнаха към БСП, чакат да ги защитим.

         Ние няма да мълчим. Но защо мълчи министър-председателят, при това оглушително? Той кого защитава - горски и ловни олигарси, водени от крадлив и нагъл министър или интересите на народа, както впрочем се е клел пред нас тук? Да отговори той.