Със симпатично мастило ГЕРБ могат да попълнят само изборните протоколи

Фев 15, 2012 Новини БСП в медиите 0 1608

  Интервю на депутата от ПГКБ Петър Курумбашев за БНР: Водещ: Депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев

 

Интервю на депутата от ПГКБ Петър Курумбашев за БНР:


Водещ: Депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев. Добър ден.
Петър Курумбашев: Добър ден.
Водещ: И така премиерът днес каза, че социалистите са водили всички тези преговори и как не отидоха само на протеста да го оглавят за това, което те са договаряли. Вярно е, може би е вярно, и вие кажете, че от 2006 до октомври 2010 е имало 11 кръга преговори.
Петър Курумбашев: Ами вижте, това е поредният случай, в който премиерът лъже. 2008 година се дават мандат от българското правителство на Европейската комисия да води преговори за това споразумение.
Водещ: 2008?
Петър Курумбашев: Да. Така че даване на мандат за преговори не означава, че тези преговори завършват с успешен край и че ти си полагаш подписа накрая. Това е това, което се е случило през 2008 година. А иначе тогава, когато се приема това споразумение - 2010 година, има едно гласуване в Европейския парламент. Вие можете да видите как е протекло това гласуване и да видите, че групата на европейските социалисти гласува срещу ратифицирането на този документ, за разлика от групата на ЕНП, към която принадлежи политическа партия...
Водещ: Говорите за 2008, така ли?
Петър Курумбашев: Говоря за 2010 година. 2010 година, след като се оформя това споразумение, то трябва да се гласува от Европейския парламент. Тогава групата на социалистите гласува „против", а групата на ЕНП гласува „за". Това може да се види от разпечатките на гласуването.
Водещ: Ясно, разбрахме. Ясно и логично, кой е виновен, за да стигнем до ръба да се приеме АСТА?
Петър Курумбашев: Виновен е министър Трайков на първо място, който...
Водещ: Той си призна.
Петър Курумбашев: Ами той като си е признал, какво като си е признал? Поема отговорност. как се поема отговорност? Отговорност се поема с подаване на оставка. Абсолютно същия случай, както беше с шистовия газ. За втори път господин Трайков внася предложение в Министерския съвет, което то се приема и след това то се отменя. Най-после този, който ги предлага...
Водещ: Само той ли е виновен?
Петър Курумбашев: Очевидно не е само той, тъй като след като е предложил това решение на Министерския съвет, Министерският съвет е този, който взема решението да се подпише договора и упълномощава нашия посланик в Токио да свърши тази работа, тъй като...
Водещ: Със симпатично мастило, да.
Петър Курумбашев: ... се вземат от Министерския съвет, а не... Всеки министър може да предложи, но в крайна сметка Министерски съвет взема решения. А пък на всичкото отгоре се оказа и това, че е бил подписан със симпатично мастило, което е много интересно. Със симпатично мастило ГЕРБ могат да попълнят само изборните протоколи, но не и да подписват международни договори.
Водещ: Това е друго сега. Добре, някой от нашите еврокомисари виновен ли е?
Петър Курумбашев: Нямам представа наистина, тъй като видях, че се завъртя коментарът, че госпожа Кунева е водила тези преговори, но действително поне аз нямам представа дали госпожа Кунева е участвала в тези разговори или не и мисля, че е редно тя самата да...
Водещ: Да я питаме нея.
Петър Курумбашев: ... дали е участвала в такива разговори. Да не правя изявления от нейно име.
Водещ: И все пак, господин Курумбашев, имаше изявления, че в АСТА има и положителни неща.
Петър Курумбашев: Има безспорно. Аз самият започвам винаги с това, че, понеже аз съм един от първите потърпевши на пиратството в България още 90-те години. Даже като бяхме направили партията Ку-ку и казахме, че искаме две неща - да има закони срещу пиратството и България да има герб, защото тогава няколко години България стоя без герб, отмени си стария, но нямаше нов. Въпросът е, обаче, че пътят към АСТА е постлан с добри намерения. Но просто човешките права се поставяха доста под защитата на авторските права. И в държава като нашата, в която темата за полицейско насилие присъства всеки ден, притеснението е, че всеки може да стане обект на АСТА. Така може да ти влязат вкъщи за пет кутии без бандерол, така могат да ти влязат и за пет файла с незаконно съдържание.
Водещ: Да, ама това няма да стане сега, защото този път...
Петър Курумбашев: Ние смятаме, че тази стъпка не е достатъчна и че това, че те са казали, че са замразили действията по ратификация, не означава нищо, тъй като утре могат да ги размразят, още повече, че сме свидетели на такива последователни действия на премиера в сряда да е на едно мнение, а в четвъртък да е на друго. И затова сме внесли проект за декларация на Народното събрание, в която декларация да кажем ясно като парламент, че България няма да ратифицира това споразумение. Това е ясно изявление. Освен това всяка една парламентарна група трябва да каже дали е съгласна с...
Водещ: Кога ще внесете тази декларация?
Петър Курумбашев: Тя е внесена. Подписана е от Сергей Станишев, Ангел Найденов и Михаил Миков. Тя е внесена и чакаме да влезе в дневния ред на парламента. Всяка парламентарна група трябва да каже приема ли да имаме такава декларация като парламент или не.
Водещ: Кратко за това, което днес беше създадено - поредната временна анкетна комисия, този път за дейността на президентската институция, свързана с помилванията.
Петър Курумбашев: Очевидно по нашата Конституция президентът не подлежи на парламентарен контрол. Единствената процедура, която е разписана към президентската институция по отношение на парламента, е тогава, когато президентът е подложен на т.нар. процедура на импийчмънт. Но това е в случай на държавна измяна. Ако искаме да го търкаляме президента, предишния, но да създадем прецедент и за всички останали президенти, сега беше моментът и този момент беше всъщност използван от т.нар. независими, които си получават субсидията от ГЕРБ. Но според мен сега се създава един много неприятен прецедент, тъй като утре реши да разследва президента Плевнелиев и да го вика в парламента и т.н. На парламентарен контрол подлежи правителството.
Водещ: Това е всеизвестно.
Петър Курумбашев: А президентът не подлежи на такъв контрол. И това е комисия, която е създадена с груби политически цели. Но след като искат по този начин да се възползват, нека да пробват. Ние няма да участваме в такава комисия, така, както не участваме и в комисията от депутати на ГЕРБ, която разследва собствения си министър, тъй като смятаме, че това е /.../.
Водещ: Непрекъснато в тази комисия чувам, че казват, че ще ви канят, ще ви канят, но вие казвате, че няма да участвате.
Петър Курумбашев: Да ни канят колкото искат. Ние им казахме принципа, на който може да бъде съставена тази комисия, а именно равнопоставен. И по двама народни представители от всяка група. Ако имат желание, да се проведе наистина независимо разследване. Ако имат желание депутати, които са зависими от господин Цветанов, да го разследват него, резултатите са повече от ясни, още преди да почне работата на комисията.
Водещ: Петър Курумбашев. Благодаря ви.