Икономическият растеж и създаването на работни места трябва да са приоритетни политики за България

Ивайло Калфин: Европейският бюджет трябва да отговаря на политическите амбиции на ЕС     Икономически растеж и създаване на работни места - са приоритетите, които според ПГКБ България трябва да реализира, включително в рамките на зададените от Брюксел параметри

Ивайло Калфин: Европейският бюджет трябва да отговаря на политическите амбиции на ЕС

 

 

Икономически растеж и създаване на работни места - са приоритетите, които според ПГКБ България трябва да реализира, включително в рамките на зададените от Брюксел параметри. Тази позиция изрази депутатът от левицата Меглена Плугчиева по време на дебатите по доклада на премиера за приоритетите на страната по време на Полското и Датското председателство на Съвета на ЕС.

Плугчиева отбеляза, че за съжаление обсъждането в парламента по финансовото присъствие на България в следващия период 2014г. - 2020г. закъсня. „Нямаше точна и ясна формулировка на това каква финансова рамка очакваме за България, как тя ще бъде структурирана", добави депутатът от левицата. Плугчиева напомни, че България има резерви към въвеждането на обща корпоративна данъчна политика за страните-членки и изтъкна, че е важно как тези резерви ще бъдат защитавани и как ще бъде отстоявана българската позиция. „Със сегашните средства по кохезионната политика ние не успяваме да се справим достатъчно добре, буксуваме в изпълнението на проекти по кохезионния фонд", отбеляза още Плугчиева. По думите й е необходимо да имаме гаранции, че ще използваме всички средства по кохезионния фонд до края на този програмен период, за да покаже България, че се бори за средства за следващия период и че има капацитет да изпълнява проекти. По отношение на общата селскостопанска политика Плугчиева отбеляза, че е важно страната ни да се пребори да постигне 100-те процента директни плащания, за да се изравни със страните-членки и през следващия програмен период да има равен старт.

Евродепутатът Ивайло Калфин изрази тревогата си, че бюджетът на ЕС като съотношение с брутния национален доход на страните-членки се намалява с 20% в сравнение с преди 15 години. Калфин обясни, че това означава, че европейският бюджет в края на 2020г. ще върши много по- малко работа отколкото преди 15 години. „Не мога да си обясня защо още в началото България не каже, че този бюджет, както е предложен, не е амбициозен и няма да позволи на страните да постигнат това, което Европа си е поставила в стратегията 2020. Учудвам се, че България не е сред страните, които настояват европейският бюджет да отговаря на политическите амбиции на ЕС", заяви евродепутатът. Той отбеляза, че данъкът върху финансовите транзакции няма да засегне българските граждани. „Данъкът не ни засяга, но имаме интерес, защото пълни европейския бюджет", аргументира се Калфин. Той обърна внимание и върху предвидените 50 млрд. евро за трансевропейски проекти и попита  къде са нашите проекти, с които страната ни ще се конкурира за тези средства. „Ако нямаме готови проекти в началото на 2014, парите ще свършат и ние само ще ги гледаме как минават покрай нас", изтъкна Калфин.