Бъдещите депутати на БСП ще бъдат хора с висок морал и образование

Фев 27, 2009 Новини БСП 0 1758

Социалистите са амбицирани да наредят кандидатдепутатските листи до 25-ти април   ВС прие принципите, критериите и правилата, които ще се приложат за депутатите в следващия Национален парламент и ЕП

Социалистите са амбицирани да наредят кандидатдепутатските листи до 25-ти април

 

ВС прие принципите, критериите и правилата, които ще се приложат за депутатите в следващия Национален парламент и ЕП. Прие се и модел на бъдещата група в Народното събрание, заяви Евгений Узунов на пресконференция по повод регламента за изборните дейности. Той обяви, че делът на младите хора в новата ПГКБ ще се увеличи, по препоръка на Висшия съвет на партията (не по-малко от 30% на възраст до 40 години). Във връзка с по-активното участие на бъдещите депутати в парламентарните дейности има изискване и за професионална квалификация - освен нравствените и морални качества, те трябва да имат минимум образователна степен магистър.

 

Общински партийни конференции или общи събрания на общинските организации ще обсъждат и номинират пряко народни представители за 41-во Народно събрание  и Европейски парламент, обяви секретарят на ИБ. По думите му новият изборен механизъм, който е бил приет на заседание на ВС, е още една решителна стъпка към демократичното начало. Узунов беше категоричен, че от всички партии в България БСП е създала най-демократична система за номинация на народните представители.

 

Дейността по номинирането в общинските конференции ще бъде координирана от Национална комисия по изборния процес, чиито състав вече е избран от Висшия съвет на партията*. Евгений Узунов обори слуховете, че самата Комисия ще реди листите. Функцията на този орган е да следи изборния процес, да организира и контролира изборите на кандидатдепутатите, обясни той. 

 

Социалистите са амбицирани до 24-ти март БСП да се утвърди водачите на листите, и в режим на много напрегната работа, до 25-ти април да приключи процесът на формиране на кандидатските листи. Дейността по изборите ще бъде организирана и в активен диалог с партиите от Коалиция за България, потвърди секретарят на ИБ. Като основен проблем той изтъкна изборните закони, които все още не са променени. По думите на Узунов това не дава финална яснота по предизборните дейности.

 

Узунов информира, че ще има отчет на настоящите народни представители пред партийните структури, които са издигнали техните кандидатури за 40-то НС. Според него така не само ще се получи информация за дейността, която са извършили, но и действията им ще бъдат чути и оценени. Това не е нова задача за БСП, това е форма на активен диалог, заяви секретарят на ИБ.

 

Във връзка с подготовката на изборите членът на ИБ Румен Петков докладва пред Висшия съвет на партията. Той даде информация за коалиционната формула на КБ, в която освен БСП са включени и Партия български социалдемократи, Движение за социален хуманизъм, Партия Рома, Комунистическа партия на България и Земеделски съюз „Александър Стамболийски".

Според коалиционния договор, който предстои да бъде подписан, сред целите на коалицията са нарастващи реални доходи, динамичен икономически растеж, образование през целия живот, гарантирано здравеопазване, надеждна правозащитна система, нулева толерантност към корупцията и защита на околната среда. В договора на КБ внимание се отделя и на антикризисния план на правителството за преодоляване на последствията от световната финансова и икономическа криза в посока към запазване на финансовата стабилност на страната, подкрепа на реалния сектор в икономиката, социална защита на населението на България със специално внимание към безработните, социално слабите и пенсионерите.

Коалицията участва в изборите с общи листи и общи мажоритарни кандидати, пише още в договора. При съставяне на правителството партиите ще приемат обща програма за управление и свои представители в тях.

 

 

* Национална комисия по изборния процес: председател - членът на ВС и депутат Венелин Узунов, членове: секретарят на ИБ Катя Николова, говорителят на БСП Корнелия Нинова, членът на областния съвет на партията и областен управител на пернишка област Иван Димитров, членът на ВС и експерт в предизборното законодателство Румяна Сидерова, членът на областния съвет на партията във Варна и депутат Иво Сеферов, членът на ВС и депутат Атанаска Тенева, член на Областния съвет на партията в Пловдив и ръководител на групата съветници в пловдивския общински съвет Николай Радев, членът на ВС и кмет на общ.Криводол Николай Иванов, членът на ВС Любомир Петков, членът на ВС Мичо Райковски.