Сергей Станишев: Битката между мен и Първанов обслужва Борисов

Янр 27, 2012 Новини БСП в медиите 0 1673

  Интервю на Павлина Живкова с председателя на НС на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев за в

 

Интервю на Павлина Живкова с председателя на НС на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев за в. Преса

 

- Какво точно ще се случи на 4 февруари, г-н Станишев? Част от вашите съпартийци казват, че ще се съберете с Георги Първанов да си поговорите за времето, когато преди 15 години БСП върна мандата. Други пък твърдят, че от 4 февруари ще започне обиколката на Първанов в местните партийни структури.

- Аз не знам защо ми задавате този въпрос. БСП има не една и не две официални позиции, свързани със събитията на 4 февруари. Аз самият в този ден ще съм в Испания на конгрес на испанските социалисти, които минават през труден период и трябва да ги подкрепя. Не знам Изпълнителното бюро да планира някакво специално събитие заради 4 февруари.

- Първанов обяви пред „Преса", че ще обиколи партията така, както той си знае. Вие как ще я обиколите?

- Както се полага за лидер на една партия в период, когато партията е в пълен цикъл от четири избора. Нека кажа ясно - по този повод има много медийни спекулации и медийни интерпретации. Най-важното е в каква кондиция излиза БСП след този пълен цикъл и какви послания към обществото ще отправи. Дали има реалната амбиция да бъде не само опозиция, ясна и категорична, но ясна и категорична алтернатива на управлението на ГЕРБ. Ние трябва да сме наясно не само с лицата, които ще бъдат представени в листите на БСП, но и да си дадем сметка, че с изборната „технология" на ГЕРБ имаме всички основания да очакваме нечестни и недемократични избори. И отсега трябва да намерим конкретните механизми да се противопоставим.

-Как?

- Не само чрез законодателни промени, които ние ще инициираме, но и чрез конкретна активност и организация в предизборната кампания и в деня на вота. Аз съм сигурен, че на последните избори за президент на България реалният резултат не е същият като официалния. И не го казвам, защото формалният победител е ГЕРБ. Аз съм дълбоко убеден, че без този мащаб на контролиран страх, купуване на гласове, сплашване и всичко, което беше използвано от управляващите, целият арсенал от непочтени средства доведе до официалния резултат. Но той не е истинският. Президентските избори 2011-а бяха абсолютно на кантар. Сигурен съм, че ако изборите бяха честни, на много места днес ГЕРБ не биха имали кметове: в Пловдив, в Смолян, във Велико Търново и на много други места. Нямаше да имат кмет и в Лом. Неоспорим факт е, че ГЕРБ се доказаха като една изборна машина. Която е готова да използва всички средства, за да постигне целта си - оставането на власт.

- Извинете, но нали за това се бори всяка партия. Какво е укоримото в ГЕРБ?

- Властта на ГЕРБ представлява режим, който става все по-авторитарен и повече залага на репресията, контрола и разделението на отделните групи. В България сега всеки е потенциален престъпник, освен тези, които са от ГЕРБ. Икономическите показатели на страната трета година вече са много слаби. Народът продължава да обеднява. Управляващите показват, че разрушават и фундамента на пазарната икономика - конкуренцията. Те не дават право на свободна инициатива. Във всеки сектор на икономиката се поощряват няколко фирми, които са близки до ГЕРБ. Затова БСПтрябва да се докаже като партия, която няма да прави безпринципни сделки с ГЕРБ заради участие във властта.

- Кой иска да прави безпринципни сделки с ГЕРБ? Защо не искате да кажете публично имената на тези, които искат да правят сделка с ГЕРБ?

- Защото никой няма да го каже публично. Аз имам ясна и открита позиция, която следвам отпреди изборите. Моето убеждение беше и е, че ГЕРБ няма капацитет.

- Първанов ли обвинявате за заиграване с ГЕРБ?

- Не. Всеки в тази кампания трябва да даде отговор на тези въпроси. Предишната коалиция отнесе много критики и БСПплати висока цена за участието си в нея въпреки многото добри свършени неща. През 2009-а Борисов обеща на обществото друга власт, еднолична власт. И обществото я получи.

- Направихте ли вече кабинета в сянка?

- Аз споделих тази идея пред Националния съвет, тя трябва да се обсъди. Важно е да има и следваща стъпка, защото сега вече има чуваемост към това, което ние казваме като опозиция, като алтернатива. Имаме и опита от 1991 г., когато такъв кабинет не сработи. Може би трябва да се създадат екипи по отделни теми, които ясно да се идентифицират пред обществото.

- Вие ли ще сте министър-председателят и кои ще са ви министрите - тези, с които загубихте изборите ли?

- Не е задължително тези, които са били в изпълнителната власт, да бъдат хората, които ще се захванат с кабинета в сянка. Затова казах, че тази идея изисква първо сериозно обсъждане как да стане работеща. Извинявайте, може ли да сравним министър Орешарски с министър Дянков? Питайте когото и да било на експертно ниво и ще разберете каква е оценката на Дянков.

- Пламен Орешарски обаче не е член на БСП. Нали не сте забравили?

- Той много добре се интегрира в правителството, в нашите приоритети. Второ, никой не се съмнява в неговия професионализъм. Трето, той остана лоялен на БСП и е в парламентарната ни група.

- Питах ви за министър-председателя на кабинета в сянка?

- Принципно дейността на партията се води от нейния лидер. Това не означава, че на този етап аз съм кандидатът за министър-председател. Много пъти съм казвал, че не ми е самоцел да бъда министър-председател на следващо правителство. Трябва да имаме различни опции. Това зависи от изборните резултати. Но опозиционната дейност - и алтернативите, и работата по изработването на алтернативите, кой ги води? Лидерът на партията!

- Чувствате ли се вече и неформален лидер на партията?

- Имам самочувствието на човек, който се е изградил като лидер на партията за 10 години. И, разбира се, когато бях избран, това беше благодарение на позицията на тогавашния лидер и новоизбран президент Георги Първанов. В партията бях познат само на тесен кръг хора, които се занимаваха с международна дейност. Отне ми няколко години да се утвърдя като лидер да разбера много процеси и да провеждам определена политика. Днес нямам накърнено самочувствие или самооценка.

- А защо реагирахте толкова болезнено на варианта трети човек да стане лидер на БСП - теза, която Стефан Данаилов пръв лансира?

- Първо, смятам, че няма никаква пречка който и да е да се номинира, а конгресът ще реши. Не приемам натрапването на определени тези, защото съм бил в позицията на трети. Знам колко време трябва...

- Кога бяхте в тази позиция?

- През 2001 г. - избран като нов човек, непознато лице. Знаете ли колко труд и усилия ми костваше, за да стана реален лидер. Предстои ни изключително тежка битка с ГЕРБ, защото изходът от предстоящите избори не е предрешен. Не бива да смятаме, че автоматично разочарованите от ГЕРБ ще се върнат при нас като гласове и доверие. Няма автоматизъм. Аз имам амбицията да водя тази битка за спечелване на изборите.

- Защо всички в БСП твърдят, че битката между Първанов и Станишев е нежелана, но неизбежна и не е ли по-нормално да седнете и да си изясните позициите? Защо отлагате този разговор?

- Първо, аз не смятам, че тази битка е неизбежна. Напротив, убеден съм, че подобна битка ще навреди на БСП. Тя може да обслужи само ГЕРБ и Бойко Борисов. Той ще каже - вижте, дясното се разпада, центъра го няма, левите се бият помежду си. Това е вредно. Ще подчертая, че никога не съм направил нито една стъпка, за да предизвикам такава безсмислена битка. Твърдя, че БСП е достатъчно голяма партия, за да има място за всеки, които иска да я направи по-силна и по-консолидирана.

- Да не би да си представяте, че ако организации номинират Първанов, той ще се откаже от лидерската битка?

- Няма проблем всяка една организация да издига номинации. Ние сме демократична партия и това е голямата сила на БСП, която я държи силна и устойчива в политическото пространство. И аз, и президентът, и членовете на ръководството е добре да си дадем сметка за личната отговорност. Аз си дадох отчета за моята отговорност. Нямам намерение да водя никакви битки, още повече срещу бившия лидер на партията, срещу бившия президент. Това е глупаво!

- Не разбрах защо отлагате разговора с него, който всички в партията очакват?

- Досега президентът беше държавен глава. При политически разговор всеки трябва да си заяви позициите. Не смятах, че е уместно да се обсъждат партийни въпроси с държавния глава допреди няколко дни. Защото той беше президент на всички български граждани. Сега президентът по право е член на Националния съвет на БСП. Естествено че ще водим разговори с него Държа обаче той да бъде принципен.

- От какво се опасявате?

- От нищо. Важно е позицията на всеки от БСП да бъде ясна и публично огласена, а не да се правят задкулисни договорки.

- В новогодишното си обръщение президентът каза, че „за останалите неща" ще говори след 12-ия час. Как разчетохте това и кой е 12-ият час?

- За БСП, както и за всяка партия 12-ият час са изборите.

- Младите или старите ще решат лидерската битка в БСП?

- Изкуствено е противопоставянето на млади и стари в БСП. Има изключително добри отношения между ветераните и младежите. Аз съм човекът, който за 10 години е настоявал и подкрепял много млади хора, които станаха и народни представители, и членове на ръководството не само на Националния съвет, но и на бюрото.

- Бихте ли дали конкретни примери за хора, които вие сте избрали и развили?

- Не един и не двама. И Антон Кутев, и лидерът на младежкото обединение Явор Гечев, и Драго Стойнов, и Корнелия Нинова, и Мая Манолова... Те сега за политици са в изключително млада възраст, но когато станаха депутати, бяха още по-млади.

- Обвързано ли е оставането ви на лидерския пост в БСП с пълния президентски мандат в ПЕС?

- Не, не е обвързано. Когато поех този пост, казах, че първият приоритет ми е БСП - моята партия, и спечелването на следващите избори. Второ, не съм поел до ден днешен ангажимент дали ще се кандидатирам за президент на ПЕС. Не е тайна - има немалко влиятелни фактори в ПЕС и в Европейската социалдемокрация, които смятат, че това трябва да бъде трайно решение, че не бива да се избира лидер за една година. Смятам обаче, че би било безотговорно да се пропусне този шанс за БСП и за България, защото тази позиция означава много. Дава възможност за много по-голям авторитет на БСП.

- Ще можете ли да съвместявате двете лидерски позиции?

- Не съм дал отговор за постоянното президентство на ПЕС, защото исках да видя как тръгват нещата. Дали успявам да съвместявам двете неща. Трябва да е ясно, че няма никакъв уставен проблем. През последните два месеца успявам да го правя достатъчно ефективно. Работата в ПЕС отнема една четвърт от времето ми.

- Да разбирам ли, че нямате намерение да се откажете от единия пост?

- Не съм казал това, но засега се справям успешно.