ГЕРБ приема два нови лобистки закона

За нови лобистки законопроекти алармираха депутатите от ПГКБ Петър Курумбашев и Антон Кутев на брифинг в парламента

За нови лобистки законопроекти алармираха депутатите от ПГКБ Петър Курумбашев и Антон Кутев на брифинг в парламента. „Два откровено лобистки закона се приемат в Народното събрание - законопроектите „Надин" и „Витоша ски", каза Петър Курумбашев. Според него и двата законопроекта имат един и същи поръчител. „Става дума за една и съща икономическа група и това е начинът, по който се прави бизнес в България„ възмути се депутатът. По думите му зад поправките в Закона за отпадъците и в Закона за горите стои лично Бойко Борисов.

Курумбашев отбеляза, че със Закона за управлението на отпадъците се цели дейността по изкупуване на черни и цветни метали да бъде фокусирана само в една фирма в България. „Има изискване да се създадат само общински площадки и само те да обслужват тази дейност. Фирмата „Надин" вече е сключила договор със 140 такива площадки. Въвеждат се и изключителни банкови гаранции за площадките за скрап и за фирмите, които са лицензирани, с което се убиват малки и средни фирми в този бизнес", обясни Курумбашев.

Според Антон Кутев от промените в Закона за горите биха спечелили двама души - Цветелина Бориславова и Цеко Минев. Депутатът отбеляза, че в случая става дума за държавно финансиране от порядъка на милиони, огромни суми за всяка писта. Кутев  прогнозира, че със законопроекта „Витоша ски" се цели съсредоточаването на свръхголяма дейност само в една фирма. Според Петър Курумбашев със Закона за горите на управляващите може да се случи същото, което се случи със Закона за ГМО и със шистовия газ.

Антон Кутев настоя ГЕРБ да отговорят как е влизал в Народното събрание Любо - Къдравия. Депутатът отбеляза, че Къдравия е влизал в Народното събрание десетки пъти,  докато се е водело разследване на МВР срещу него. „Не мога да повярвам, че МВР не знае при кого е влизал Къдравия и с кого се е срещал в Народното събрание", отбеляза Кутев и настоя Цветан Цветанов да отговори.