Статуквото на десницата в Европа беше разрушено

Янр 17, 2012 Новини БСП в медиите 0 1854

  Евродепутатът Илияна Йотова от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент пред Агенция "Фокус": Фокус: Г-жо Йотова, приключи ли процедурата по избора на Мартин Шулц за председател на Европейския парламент? Илияна Йотова: Процедурата по избор на председател на Европейския парламент приключи буквално преди броени минути, имаме резултата - 387 евродепутати подкрепиха кандидатурата на Мартин Шулц

 

Евродепутатът Илияна Йотова от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент пред Агенция "Фокус":

Фокус: Г-жо Йотова, приключи ли процедурата по избора на Мартин Шулц за председател на Европейския парламент?
Илияна Йотова: Процедурата по избор на председател на Европейския парламент приключи буквално преди броени минути, имаме резултата - 387 евродепутати подкрепиха кандидатурата на Мартин Шулц. Това означава квалифицирано мнозинство и така довчерашният лидер на Групата на европейските социалисти още на първия тур беше избран за председател на Европейския парламент. Неговият мандат свършва с мандата на сегашния Европейски парламент - до 2014 година.
Фокус: Какво означава неговият избор за Групата на социалистите и демократите в Европарламента?
Илияна Йотова: За нас това е огромна чест и признание за сегашната ни дейност и, разбира се, за личните качества на Мартин Шулц. Имаше още две кандидатури на достатъчно уважавани наши колеги, представители на различни политически формации. Самият факт, че не се стигна дори до втория тур, означава, че в тези две години и половина останалите ни колеги от другите политически формации са преценили както нашето поведение по време на едни много тежки дебати, каквито имаше през изминалия период, нашата решимост - действително да помогнем на европейските граждани; да бъдем техни достойни представители, така, разбира се, и лидерските качества на Мартин Шулц. В него ни е надеждата - да възвърне позициите на Европейския парламент сред останалите институции в Европа.
Фокус: Кой ще бъде председател на Парламентарната група на Социалистите и демократите в Европейския парламент?
Илияна Йотова: Това ще се реши този следобед. Колкото и първоначално да се смяташе, че едва ли не - всичко е предрешено, струва ми се, че нещата ще бъдат „на кантар" до последния момент. И трите кандидатури са много сериозни; в България познаваме две от тях много добре. Единият е Ханес Свобода, който сега е вицепрезидент на нашата парламентарна група, на Катрин Тротман, която много активно участва в последната изборна кампания в България и е председател на делегацията на френските социалисти, и на г-н Стивън Хилс, който има високи позиции в комисията по социална политика на ЕП, бивш синдикалист. Всеки може да покаже своите предпочитания с вота и следобед ще видим - какъв ще бъде резултатът.
Фокус: Какво е отношението на г-н Шулц към България?
Илияна Йотова: Това е един от най-големите приятели на България. Много добре си спомням - колко сили, енергия и воля вложи той за приемането на България в Европейския съюз. От началото той беше наш много сериозен съюзник и след това - и в нелеката ни борба със сегашните управляващи. В качеството си на председател на нашата парламентарна група, той имаше официални срещи с министър-председателя Бойко Борисов през изминалия период. Това, за което сме му благодарни, е, че не спести критиките си към него. Разбира се, пред всеки лидер стои изкушението - да бъде дипломат, да бъде неутрален, ако щете, в позициите си. Докато Мартин Шулц определено виждаше всички недостатъци на сегашното управление. Спомняте си - срещата, която направихме в София, по отношение на свободата на медиите. Спомняте си - неговата твърда позиция по отношение на членството на България в Шенген, спомняте си неговата позиция по отношение на подслушванията в България. И редица още други факти. Мартин Шулц много добре познава политическата ситуация в страната. Ние получихме огромната му и безрезервна подкрепа по време на президентските избори. В лицето на настоящия председател на ЕП ние виждаме наистина един голям приятел и съюзник.
Фокус: Има ли повече оптимизъм за преодоляване на последиците от икономическата и финансова криза в Европа, след като социалист ще е начело на ЕП?
Илияна Йотова: Това, в което съм сигурна, е, че от днешна дата Европейският парламент и въобще - Европа ще започне да пише нов дневен ред. До този момент статуквото беше прекалено еднозначно, прекалено консолидирано, прекалено еднолично, бих казала, по отношение на диктата на десните партии в Европа. Не е тайна, че болшинството в Европейската комисия са десни комисари или поне - предложени от десни правителства; мнозинството в Съвета на министрите е ясно - повечето страни от ЕС се управляват от десни правителства, досегашният председател на ЕП също беше излъчен от средите на десницата. В лицето на Мартин Шулц виждаме алтернативата и най-вече онзи лидер, за който отдавна мечтаем. Лидера, който може да удари с юмрук по масата, и да отстоява правомощията на Европейския парламент, а оттук и интересите на всички над 500 милиона европейски граждани, които стоят зад него. Тази тенденция, която в последната година и половина се утвърждава все повече в Европа е, да бъдат изтласквани, игнорирани европейските институции. И решенията в Европа да се взимат под диктата на двама лидери - канцлера на Германия г-жа Меркел и президента на Франция г-н Саркози (вече ги наричат Меркози). Тази опасна тенденция трябва да бъде преодоляна и аз смятам, че Мартин Шулц наистина ще се пребори с това. Още повече, че той ще има подкрепата и на Европейската комисия - само преди минути чухме тази подкрепа, заявена от г-н Барозу. В първото си слово Мартин Шулц нееднозначно заяви, че ще бъде гарант и за социална Европа - нещо, което, за съжаление, беше забравено, и виждате - какво се случи в много страни от ЕС. Ще имаме възможността да видим един добър екип, който има и български адресат: Председателят на Европейския парламент, който произхожда от средите на левицата, и председателя на Партията на Европейските социалисти в лицето на Сергей Станишев. Това са не само двама колеги, но и хора, които се познават много отдавна. Струва ми се, че това е един тандем, от който ние можем само да спечелим.
Фокус: Президентът на Партията на Европейските Социалисти г-н Станишев коментира ли вече избора на г-н Шулц?
Илияна Йотова: Малко по-късно ще се случи това; нашето интервю с Вас е все още в горещата фаза на избора, когато току-що бяха обявени резултатите. Коментарите оттук-нататък следват. Това, в което съм сигурна е, че оттук нататък, и чрез председателя на ЕП, и чрез председателя на ПЕС, ще имаме повече информация за решенията, които се вземат в Съвета на министрите, и които се отнасят за цяла Европа. Твърдя, че тази информация на този етап е скрита от българското общество. Но ще имаме възможност и пряко да влияем върху тези решения. За нас е много важно, че статуквото на десницата в Европа днес беше разрушено.