Георги Божинов: Няма аргументи, с които да бъде отхвърлен законопроектът на ПГКБ за забрана на проучването и добива на шистов газ

Методът за проучване и добив на шистов газ е неприемлив за България

Методът за проучване и добив на шистов газ е неприемлив за България. Той носи рискове, които не могат да бъдат предвидени. Това заяви депутатът от ПГКБ Георги Божинов преди днешното заседание на парламентарната икономическа комисия.

Божинов беше категоричен, че няма аргументи, с които да бъде отхвърлен законопроектът на Коалиция за България за забрана на проучването и добива на шистов газ. На първо място той отбеляза, че не могат да бъдат приведени никакви сериозни икономически аргументи срещу законопроекта на левицата. „Онова, което сте чували досега - че има газ за 300 години, че може да се измерва с трилиони или милиарди кубически метри, това че може да доведе до диверсификация в близките 20 години - не почива на никакви сериозни геоложки изследвания и научни данни", заяви Божинов.

На второ място депутатът от левицата изтъкна, че срещу законопроекта няма никакви екологични аргументи, които да гарантират, че не носи риск. „Приказките, че ще ни дадат 4 милиона за екологични гаранции, приказките за 30 милиона бонус и еволюцията на становището, че ще бъдат поети от Шеврон всички рискове са несъстоятелни, защото рисковете, които крие този метод на територията на България, са непредсказуеми", обясни Божинов. Той допусна, че на днешното заседание акцентът на дебата ще бъде изместен в посока - дали да има мораториум, или закон, какъвто е вариантът на ПКГБ. „Ние ще гласуваме за своя законопроект и за предложенията на колегите от другите парламентарни групи. Нека и те да направят така и в залата ще намерим най- доброто решение и форма. България се нуждае от това", заяви Георги Божинов.

Според депутата от левицата трябва да се обърне внимание на въпроса за невъзобновяемите стратегически природни минерални суровини на България. Той изтъкна, че десетилетия стотици български учени са открили природните богатства на България, които са под формата на геоложки открития. „Идват тук чужди фирми, ползват цялата тази информация, превръщат я в търговски открития и запазват монопола върху стратегически суровини, важни за бъдещето на България", добави Божинов. Той даде пример със златото, което има България и което е ограничено като природен ресурс. Депутатът отбеляза, че България получава около 1 лв. - 1,50 лв.  за злато, продадено за 100лв. „С такъв национален нихилизъм богати няма да станем", добави Георги Божинов.