Емилия Масларова: Когато се управлява интелигентно, то и резултатите идват по-бързо

В максимална степен е постигнато всичко, което можеше да направи това правителство в социалната сфера   Коалицията доказа, че може интелигентно да управлява, а когато се управлява интелигентно, то и резултатите идват по-бързо

В максимална степен е постигнато всичко, което можеше да направи това правителство в социалната сфера

 

Коалицията доказа, че може интелигентно да управлява, а когато се управлява интелигентно, то и резултатите идват по-бързо. Това каза от парламентарната трибуна министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова.

В рамките на дебатите по вота на недоверие към правителството министър Масларова защити достойно социалната политика на правителството. От парламентарната трибуна тя сравни цифри, факти и данни от началото на управлението на тройната коалиция с постигнатите резултати в края на мандата.

Много ми се иска по една от най-чувствителните теми - темата за социалната отговорност и политика - да се опитаме да бъдем честни и откровени, защото тази тема засяга българските граждани, всяка една социална, възрастова, професионална група във всеки един регион на страната, заяви Емилия Масларова и подчерта, че при един откровен дебат не може да останат непризнати следните факти:

 

       В областта на регистрирана безработица и равнище на заетост броят на хората намалява от 424 000 на 233 000 души. През януари, в условията на глобална икономическа криза, безработните се увеличават само с 8 500 души, а правителството е в готовност да помогне, така че България да не изпита тежките последствия, които имат други страни.

 

       В областта на осигурителните вноски министър Масларова припомни, че дясната опозиция остави на управлението през 2001 г. осигурителни вноски за работодателите близо 36 %. Днес те са 18 % за всички осигурителни плащания.

 

       Доходите на хората се увеличаваха непрекъснато, а минималната работна заплата достигна 240 лв. от начална база 85 лв., посочи още министърът на труда и социалната политика.

 

       В областта на пенсиите всичко, което можеше да направи това правителство в рамките на възможното, беше направено в максимална степен, отбеляза още министър Масларова. Минималната пенсия от 2009 г. е по-висока от средната пенсия в 2005 г. Всяка година увеличаваме поне с 20 % пенсиите, догонваме пропуснати равнища, обещахме да направим „Сребърен фонд" и го направихме, обещахме да откъснем минималната пенсия за трудов стаж и възраст от социалната - направихме го, обещахме да увеличим пенсиите с не по-малко от 50 % - направихме го, обобщи Емилия Масларова. 

 

Ако вие, госпожи и господа от опозицията, бяхте правили това преди, сега пенсиите щяха да бъдат други, каза още министърът на труда и социалната политика. В рамките на своето изложение тя припомни и още данни и факти в сферите на спазването на трудовото законодателство, проверките и санкциите; увеличаването на паричните обезщетения за бременност и раждане, на еднократните помощи за раждане и енергийните помощи и мн. др.

В заключение министър Масларова заяви, че в социалната политика чудеса за ден, седмица, месец, дори и за един мандат, не се случват и затова е особено важно да са налице партньорство, традиция и натрупвания и най-вече една стабилна икономическа база, на която да се решават социалните проблеми.