Иван Иванов: Съставянето на надпартиен експертен кабинет стои на дневен ред в БСП

Юли 09, 2024 Новини БСП в медиите 0 309

09.07.2024

„Трябва да се направи крачка и да се сформира едно експертно правителство. БСП може да положи усилия и да бъде обединител в тази ситуация. Тезата за експертен надпартиен кабинет със срок и определи задачи, който да изведе страната от кризата, стои на дневен ред при нас.“ Това заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов пред БНР.  

„Държавата в момента не върви в правилната посока и основна заслуга за това е неразбирателството на ГЕРБ с останалите партии“, допълни Иванов. 

Припомняйки партийната позиция на БСП да не подкрепя първия и втория мандат, той посочи, че след като президентът връчи третия, социалистите незабавно ще проведат заседание на своя Национален съвет, за да обсъдят ситуацията и парламентарната група евентуално да получи мандат за преговори. 

„Първо, да изчистят своята визия, защото всяка партия дава разнопосочни сигнали“, реагира Иван Иванов на предложенията на ПП-ДБ за третия мандат и добави: „В същото време, антиговоренето не дава някакъв резултат, така че да говорим за антикоалиция също не е продуктивно. Въпросът е наистина да има едно експертно правителство или „техническо“, както те му казват, което доста се доближава до нашата теза.“ 

Според Иванов лявото обединение, което спечели изборите във Франция, може да послужи като пример за обединение на лявото пространство в България. 

„Когато всички в ляво тръгнат заедно с обща кауза, тогава резултатът ще бъде налице. Именно такова е решението на Националния съвет на БСП, по което вече се работи. Проведохме първите срещи с „Левицата!“, предстоят срещи и с всички останали формации, докато се сформира един солиден ляв фронт“,  коментира още Иван Иванов.